כל מה שצריך לדעת על ארנבים
תרומה לארנבים
תרומה להצלת כלבים וחתולים
קוניפיק לארנבים
כופתיות ביהפר
משחקים לארנבים
תרומה לארנבים
תרומה להצלת כלבים וחתולים
קוניפיק לארנבים
כופתיות ביהפר
משחקים לארנבים
previous arrow
next arrow
איך מגדלים צ'ינצ'ילות

איך מגדלים צ’ינצ’ילות? המדריך לגידול צ’ינצ’ילה בבית

צ’ינצ’ילות מקורן בהרי האנדים שבדרום אמריקה בגבהים של בין 3,000-5,000 מטרים מעל פני המים. הן מכרסמים חברותיים מאוד ומגיעים בשלל צבעים כמו לבן, שנהב, אפור, בייג’, כחלחל ועוד. הם יכולים להשמיע שלל קולות ולקפוץ עד לגובה של מטר וחצי. מכיוון שמקור הצ’ינצ’ילות שונה מאוד ממה שמוכר לנו בישראל, הרבה ישראלים לא מכירים את חיית מחמד מופלאה זו ולא יודעים כיצד מגדלים אותה. ולכן, כחנות הצ’ינצ’ילות המובילה בישראל, כתבנו את המדריך המקיף הזה לגידול צ’ינצ’ילות.

נתחיל בכמה ממאפייני החיה בשביל שתוכלו להבין יותר טוב כיצד יש לדאוג לה, ובמה כרוך אימוץ וגידול שלה.

  • תוחלת חיים: 10-15 שנים
  • משקל פרט בוגר: 800 גרם לנקבה, ו-500 גרם לזכר (כן, הזכרים קטנים מהנקבות!)
  • גודל: 25-35 סנטימטר עם זנב של בין 7-15 סנטימטר
  • קושי הגידול: בינוני, יש להשקיע זמן בחברות נכון של הצ’ינצילה (חברות נכון יגרום לצ’ינצ’ילה לאהוב כרבולים ושמרימים אותה)
  • גודל להקה: כמאה פריטים בטבע (הן חיות מאוד חברותיות)
  • גודל כלוב מינימלי: 80 על 50 על 100 ס”מ לפחות!
דף לובי חנות לצ'ינצ'ילות
חנות לצ'ינצ'ילות - באנר מובייל

צ’ינצ’ילות הן חיות חברתיות שחיות בלהקות של בערך 100 פריטים. בשל אופיים החברותי הן מהוות חיות מחמד מדהימות, אבל חיברות לא נכון של צ’ינצ’ילה בדרך כלל יגרום לה להיות פחדנית וביישנית. למרות זאת חיברות נכון יגרום לצ’ינצ’ילה לאהוב שמרימים אותה ומלטפים אותה. יש להן פרווה מאוד צפופה והם משירים הרבה מאוד (במיוחד בחום הקיץ של ישראל), והן פעילות בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב (זריחה ושקיעה). 

צ’ינצ’ילות חיות יותר מכל מכרסם מחמד אחר, ואחד הדברים שהכי עוזרים להאריך את תוחלת החיים שלהן (חוץ מאוכל בריא ויעודי לצ’ינצ’ילות) הוא חברה. מחקרים מצביעים על כך שגידול של יותר מצ’ינצ’ילה אחת בתוך כלוב מעלה את תוחלת החיים. זה הגיוני מכיוון שבטבע הן חיות חברתיות מאוד שואהבות את חברתם של פריטים אחרים בלהקה.

איפה קונים צ’ינצ’ילות?

בישראל יש שתי אופציות עיקריות, או בחנויות חיות, או דרך קבוצות פייסבוק ואתרי מודעות (כמו יד 2). אנחנו ממליצים שלא לקנות צ’ינצ’ילות מחנויות חיות מכיוון שכמעט בכל המקרים חנויות חיות לא מספקות את התנאים הדרושים לחיית מחמד זו (כלובים קטנים, הרבה רעש וחשיפה לאנשים בכל מהלך היום, ועוד). רכישה של צ’ינצ’ילה מחנות חיות עלולה להסתיים בכך שיש לכם חיית מחמד עם בעיות חיברות קשות שיהיה מאוד מסובך לתקנן.

לעומת זאת, קניה ישירות ממגדלים אחריים עדיפה בהרבה. אין פה כללי אצבע, ואתם תצטרכו להתרשם מהמגדל בעצמכם, ולהבין האם הוא עובד בצורה הומאנית ובטוחה. כדאי לשאול מאיפה הוא מזווג את הצ’ינצ’ילות שלו (כך שיש ערבוב גנטי מספיק), איך הוא מגדל אותם, באיזה גיל הוא מוסר את הצ’ינצ’ילות שלו (הגיל המומלץ הוא בין 3.5 ל-4 חודשים). כמו כן, אם תוכלו לקרוא המלצות עליו תקבלו רושם חזק יותר על היושרה המקצועית שלו. 

מה גודל סביבת המחייה, ואיך מגדלים צ’ינצ’ילה בבית?

כפי שכבר כתבנו, כלוב לצ’ינצ’ילה לא יהיה קטן יותר מ-80 על 50 על 100 סנטימטרים. כמו כן, הכלוב של הצ’ינצ’ילה צריך להיות מסורגים ולא כלוב פלסטיק או אקווריום, בשביל לעודד אוורור טוב. בישראל אי אפשר לגדל צ’ינצ’ילות מחוץ לבית מכיוון שחודשי הקיץ החמים כנראה יהרגו אותן. כמו כן, אין לחשוף אותן לשמש ישירה. הטמפרטורה האידאלית לצ’ינצ’ילות היא בין 15-23 מעלות צלסיוס. 

לכן יש למקם את כלוב הצ’ינצ’ילה במקום יבש וקריר בבית. מכיוון שהם מטפסים מצויין ולכן יש לדאוג שלכלוב יש מפלסים שהצ’ינצ’ילה שלכם תוכל לקפוץ ולטפס, ולנוע בקלילות. כמו כן יש לדאוג שהסורגים לא יהיו מפלדה מגלוונת מכיוון שצ’ינצ’ילות אוהבות ללעוס ולכרסם ופלדה מגלוונת מכילה הרבה אבץ שירעיל את אותן. 

כמו כן יש לזכור שהכלוב הוא רק המעורה, מקום המסתור והמקום הבטוח של הצ’ינצ’ילה, ורוב הזמן צ’ילצ’ילות צריכות לחיות בחופשיות בקרבת הבעלים שלהם. הכלוב עצמו צריך לספק לצ’ינצ’ילה מספיק מקום וגם מספיק אמצעים לפעילות גופנית. צינורות, וערסלים לצ’ינצ’ילות יהיו מעולים לכך, ולא רק יספקו את יצר הסקרנות של הצ’ינצ’ילה שלכם, אלא גם יעזרו לה להתחבא מכיוון שצ’ינצ’ילות אוהבות להתחבא במקומות צרים כאשר הן נחות.

כלוב לצ'ינצ'ילה עם רצפת עץ

כלוב לצ’ינצ’ילה – האם מגדלים צ’ינצ’ילות בכלובים?

השאלה הראשונה שנענה עליה היא האם חובה לגדל צ’ינצ’ילה בכלוב? שלא כארנבים, שאין לגדל בכלובים, צ’ינצ’ילות ניתן ורצוי לגדל בכלוב. אמנם אפשר לגדל צ’ינצ’ילות ללא כלוב, אך מאוד רצוי שכן לגדלן בלכוב מכיוון שכלוב טוב יענה על הצרכים הבאים של הצ’ינצ’ילה שלכם:

  • כלוב לצ’ינצ’ילות ישמור על הביטחון שלהן – צ’ינצ’ילות הן סקרניות מאוד מטבען ובשל יכולותיהם הגופניות הן יכולות להיקלע לצרות. הן יכולות לקפוץ לגובה של 1.5 מטרים, ולהשתחל לכמעט כל פינה בבית, להיתקע במקומות, להימעך, או לכרסם חוטי חשמל אפילו במקומות כבוהים או מקומות שלא ידעתם עליהם בכלל.
  • תחושת ביטחון מוגברת – הכלוב יהווה מרחב בטוח לצ’ינצ’ילה שבעת חרדה או לחץ היא תוכל לחזור אליו במהרבה ולהרגיש בטוחה שוב.
  • בקרה על מה שהצ’ינצ’ילה אוכלת – מכיוון שצ’ינצ’ילות יגיעו לכל מקום בבית ללא השגחה, ויש להן יכולות כירסום מופלאות, יתכן מאוד שצ’ינצ’ילה ללא השגחה בבית תאכל מזונות שאסור לה בעצם וחלקם יהיו אפילו מזיקים ממש. חיים בכלוב יגבילו את תנועתם בבית ויגרמו להן לאכול רק את האוכל לצ’ינצ’ילות שהקצבתם להן.
  • כלוב לצ’ינצ’ילות ימנע לכלוך בבית – זה אמנם יתרון לבעלים של הצ’ינצ’ילה, אבל זה לא פחות חשוב. צ’ינצ’ילות זקוקות לאמבטיות חול בשביל לנקות את עצמן, וכמו כן עשויות ליצור בלאגן עם האוכל שלהן, ולעשות צרכים במקומות רנדומליים. כלוב טוב יעזור לכם לשלוט על כל הדברים הללו במקום אחד.

צ’ינצ’ילות זקוקות לכלוב גדול, כפי שציינו מעלה. אולם אורך ורוחב של 100*50 ס”מ, וגובה של 80 ס”מ יהוו את המינימום ההכרחי לגידול של צ’ינצ’ילה אחת. כלוב טוב יהיה גדול מזה ואף ימנה יותר מקומה אחת. כמו כן כלוב טוב יכלול עוד כל מני פונקציות שיתנו לצ’ינצ’ילה שלכםמענה לצרכים שלה כמו הנאה, פעילות מוחית, מרחב למשחק וקפיצה, ועוד. אלה המאפיינים שכלוב האידאלי לצ’ינצ’ילה שלכם:

  1. גודל: כלוב במידות לעיל אך בעל שלוש קומות הוא הכלוב האולטימטיבי למי שיש לו צ’ינצ’ילה אחת או שתיים, ואפילו שלוש. צ’ינצ’ילות הן חיות חברתיות אז הן לא יריבו על מרחב חמייה אבל זהו הגודל המושלם לכלוב בשביל לספק להן את המרחב הנדרש להתרוצצויות, משחק, והוצאת אנרגיה.
  2. סורגים בריווח נכון ומחומר נכון: כלוב לצ’ינצ’ילות יהיה בעל סורגים ממתכת. כלוב אקווריום אינו מתאים לצ’ינצ’ילות מכיוון שהוא מחמם, וצ’ינצ’ילות מאוד רגישות לחום וזקוקות לכלוב עם אוורור. מרווח מקסימלי של 2.5 ס”מ בין הסורגים לא יאפשר לצ’ינצ’ילה לדחוף את עצמה החוצה או לגרום לראש שלה להיתקע, ולכן לא מומלץ על כלוב עם מרווח גדול יותר בין הסורגים.
  3. רצפה ממקשה אחת: רצפת סורגים לא תהיה נוחה ועשוייה להזיק לרגלי הצ’ינצ’ילה. רצפה מעץ או פלסטיק (כל עוד הפלסטיק מתאים למכרסמים ואינו רעיל), או אפילו רשת ברזל עם כיסוי של שמיכה יתאימו. רשת בלבד תגרום לבעיות רגליים אצל הצ’ינצ’ילה.
  4. אוורור: כלוב של צ’ינצ’ילה צריך להיות מאוורר, ולכן סורגי ברזל הן החומר המועדף לקירות ותקרת הכלוב מכיוון שהם מספקים אוורור מקסימלי.
  5. צעצועים: על הכלוב להכיל צעצועים לצ’ינצ’ילות כגון צעצועים תלויים, ערסלים, מדפים, מנהרות גמישות, וכמובן צעצועי כרסום.
  6. אמבט חול לצ’ינצ’ילות: צ’ינצ’ילות מנקות את עצמן בחול מיוחד. עליכם לבחור כלוב שיאפשר להציב אמבטיית חול לצ’ינצ’ילות במקום רחוק מספיק מאיזור השינה והאכילה של הצ’ינצ’ילה שלכם.

איך מנקים צ’ינצ’ילות – ארגז חול לצ’ינצ’ילות

צ’ינצ’ילות הן חיות נקיות מטבען והן מטפחות את עצמן במהלך היום. אסור לרחוץ צ’ינצ’ילות במים! אין להם עור ופרווה שומניים שדוחים מים והן יכולות לקבל היפותרמיה בקלות. צ’ינצ’ילות רוחצות את עצמן בחול מיוחד לצ’ינצ’ילות. חול עוזר לצ’ינצ’ילות לשמור את פרוותן מבריקה ובריאה. את ארגז החול מניחים בכלוב של הצ’ינצ’ילה כל הזמן ומחליפים חול לפי הצורך.

מחשבות אחרונות על גידול צ’ינצ’ילות

צ’ינצ’ילות מתאימות לבעלים שיקדישו את הזמן ללמוד איך מגדלים צ’ינצ’ילות, וכיצד מעניקים להם את התנאים האופטימאליים. לאחר שתרכשו את כל הציוד הראשוני האתגרים העיקריים יהיו להעניק לצ’ינצ’ילה שלכם מספיק חופש תנועה וחברה. צ’ינצ’ילות צריכות מרחב ולכן תצטרכו לשחרר אותן כל עוד אתם לידן. כמו כן הן זקוקות לחברה ולכן תצטרכו לשחק איתן או לגדל יותר מצ’ינצ’ילה אחת.

האתגר השני יהיה להאכיל את הצ’ינצ’ילה שלכן, אך גם כאן עקומת הלמידה משתטחת דיי מהר. כתבנו על כך מדריך נפרד מכיוון שזהו נושא רחב, ואנו מזמינים אתכם לקרוא בו על מנת ללמוד מה צ’ינצ’ילה אוכלת. אולם, בקוים כלליים התזונה הבסיסית של צ’ינצ’ילות תכלול בעיקר חציר טימוטי וכופתיות, ותוכלו לתת להם מעט ירקות. שגיאות עלולות לקרוא כאשר תרצו לתת לצ’ינצ’ילה שלכם ירק או פרי חדש. חשוב מאוד לבדוק לפני כל פעם שעושים זאת בשביל לא לסכן אותה. מלבד כך אין אתגרים משמעותיים בגידול צ’ינצ’ילות והן מהוות חיות מחמד מדהימות וחברותיות שמאריכות שנים.

כמו כן נצטרך לדעת מתי צ’ינצ’ילה בריאה ומתי לא, ולמרות שלא דיברנו על כך במדריך זה, כתבנו מדריך נוסף ומקיף על איך יודעים שצ’ינצ’ילה חולה, איך מטפלים וכיצד למנוע מחלות. אם נהנתם מהמדריך לגידול צ’ינצ’ילה אנחנו ממליצים לכם לקרוא גם את המאמר הבנושא זה.

2 מחשבות על “איך מגדלים צ’ינצ’ילות? המדריך לגידול צ’ינצ’ילה בבית”

    1. היי חגית,

      אנחנו לא בטוחים אבל הבעיה הקשה בגבעולי ורד זה הקוצים… אולי עדיף להימנע ממשהו כזה ולתת להן את הפרח עצמו, ממנו הם יהנו ואין שום סכנה.
      לשאלות נוספות מוזמנת לפנות אלינו בוואטסאפ או בטלפון 03-3106024

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


סל הקניות