כל מה שצריך לדעת על ארנבים
תרומה לארנבים
תרומה להצלת כלבים וחתולים
קוניפיק לארנבים
משחקים לארנבים
תרומה לארנבים
תרומה להצלת כלבים וחתולים
קוניפיק לארנבים
משחקים לארנבים
previous arrow
next arrow
ארנב אוכל

אוכל לארנבים – מה ארנבים אוכלים?

העמוד הזה הינו המדריך המקיף ביותר שתמצאו באינטרנט על מזון לארנבים, איזה סוגי אוכל וכמה ממנו צריך לתת לארנבונים, ומה אסור ומה מותר לארנבים לאכול. המשיכו לקרוא בשביל ללמוד עוד עך איך תאכילו את הארנב שלכם בצורה אופטימלית. אם אתם מחפשים חנות לקנות את אוכל לארנבים אנו ממליצים לבקר בדף המיועד לכך בחנות שלנו.

לכל ארנבון יש מאפיינים שונים: גנטיקה שונה, פעילות שונה בסביבה שונה כך שקשה להמליץ על כמויות אוכל מדויקות, וכל סוגי האוכל והכמויות שתקראו עליהם בדף זה הינן קירוב בלבד. הפתרון הנפוץ והשגוי הוא לתת אוכל לארנבים ללא הגבלה מכל הסוגים – אוכל ללא הגבלה עלול להיות מסוכן לארנבונים – הם עלולים להשמין מדי, לצרוך יותר מדי מזון שאינו חציר (חציר חייב להיות החלק הארי בתזונת הארנב), הם עלולים לא לאכול את הסיבוב הראשון של הצואה שלהם (הם אוכלים חלק מהקקי שלהם בשביל למצות את המינרלים והויטמינים שבו), מזונות מסוימים עלולים לגרום לבעיות בכליות ואחרים רעילים בכמויות גדולות. לכן תמיד יש לשים לב שהארנבון אוכל מספיק חציר ולהקטין לו את הכמויות של שאר המזון במידה והוא לא אוכל מספיק חציר.

בגדול דיאטה של ארנבים מורכבת מכ-70%-80% חציר, 15% עלים ירוקים וירקות, ו-10% כופתיות, חטיפים ופירות. מה בדיוק וכמה ארנבים אוכלים, ומהם סוגי המזון המומלצים לארנבים, אלו שאלות שנשאלות בהמון מאמרים שונים ברשת, בכל אחד מהם ממליצים על כמויות שונות ועל יחסים שונים בין הסוגים השונים של המזונות, לפעמים באותו אתר. במאמר זה תוכלו למצוא את הדעה הרווחת שמקובלת על רוב מומחי הארנבים והוטרינרים בעולם.

בגלל שהמאמר ארוך במיוחד ערכנו לכם את ראשי הפרקים לניווט מהיר בשביל שתוכלו להגיע ישר למידע שאתם מחפשים. אם אתם בעלי ארנבים חדשים אנחנו ממליצים לכם לקרוא את כל המאמר בעיון:

ארנבים אוכלים

אוכל לארנבים – חציר (70% – 80% מהתזונה)

אם הייתם שואלים מה ארנבים אוכלים בעיקר? התשובה הייתה בהכרח חציר לארנבים. עיקר המזון לארנבונים לאחר הגמילה צריך להיות חציר (חציר היא מילה הכוללת כל צמח מיובש), עד גיל חצי שנה בערך הם צריכים לאכול חציר מסוג אספסת ובערך בגיל זה יש להתחיל להרגיל אותם לאכול חציר שאינו אספסת על ידי ערבוב החציר באספסת והקטנת כמות האספסת לאט לאט.

אספסת אפשר לקנות ברוב חנויות החיות הגדולות, רשום על השקית ‘אספסת’, אל תתנו למוכר לשכנע אתכם לקנות משהו אחר. חציר שאינו אספסת אפשר לקנות במספר מקומות מצומצם יחסית ואם יש לכם את האפשרות לאחסן כמויות גדולות – אפשר לנסות לקנות ממי שמוכר חציר לסוסים (לא לפרות), מדובר באותו חציר, והכי קל לקנות אונליין בחנות שלנו. לאחר הקנייה יש לאחסן את החציר בשק ‘נושם’ או מיכל מאוורר אחר (לא שקיות פלסטיק), אחרת הוא ייפתח עובש ולא ישמר לאורך זמן.

במידה והארנבון לא אוכל בשום אופן חציר שאינו אספסת, עדיף להאכיל באספסת מאשר לא להאכיל כלל חציר. בכל זאת, יש להתעקש איתו ככל הניתן שיאכל חציר שאינו אספסת, מכיוון שאספספת מכילה יותר חלבון מאשר הארנבון צריך, ולכן יכולה לגרום להשמנת יתר ולסיבוכים רפואיים אחרים. המליצו לי לנסות לתת לארנבון רק חציר יום -יומיים כדי שיתרגל, אבל לא היה לי לב לעשות את זה לשימי.

השיניים של הארנבון גדלות כל החיים והוא צריך לשחוק אותן באמצעות אכילה, חציר ירוק רך ‘יפה’ יותר ועשיר מבחינת הערך התזונתי אך פחות תורם לשחיקת השיניים מחציר צהוב קשה, מומלץ לערבב מספר סוגים גם בשביל הגיוון של הארנבון. כמו כן, יתרון בולט נוסף של חציר הוא שמירה על איזון במושבות החיידקים הבריאים שמעכלות את המזון.

ההמלצה היא שכ %70% – 80 מהתזונה של הארנבון תהיה חציר, וששאר התזונה תורכב משלושה חלקים:

  • עלים ירוקים (חסה, בקצ’וי, עלי גזר, כוסברה, גרגר נחל, בזיליקום, עלי קולורבי, עלי סלק, ברוקולי, פטרוזיליה, ארוגולה ועוד).
  • כופתיות.
  • פירות וגזר (אמנם גזר נחשב כירק לבני אדם מבחינה קולינרית, אבל הוא מכיל הרבה מאוד סוכר ולכן נחשב שפרי עבור ארנבים).

ארנב אוכל חציר

אוכל לארנבים – כופתיות (כ- %5 מהתזונה)

רוב האוכל שנמכר עבור ארנבים בחנויות לחיות הינו כופתיות. מדובר בתערובת או ‘מוזלי’ שרובו ככולו אינו מזון לארנבים אלא תירס וגרעינים ועוד מרכיבים לא רצויים. כופתיות לארנבונים מבוססות על עשב, בארץ ניתן למצוא סוגים שונים מהיצרנים ביפאר, קוניפיק, וורסלה-וגה.

כופתיות הן מזון דחוס ומועשר שפותח למגדלי ארנבים תעשייתיים (למאכל או לרבייה) והמטרות שלו קצרות טווח ולכן לא מתאימות כמזון יחיד לארנבים ביתיים שצפויים לחיות 10 – 12 שנים. עם זאת, הן מכילות רכיבים חיוניים שקשה לוודא שהארנבון מקבל בתזונה רגילה, לכן מומלץ לא להסיר אותן לגמרי מהתזונה, הכמויות המומלצות להלן תורגמו מהמידות האמריקאיות:

כללי – שמינית כוס לכל קילו של הארנב

2.2 – 2.3 קילו ארנב =מקסימום רבע כוס ביום

6.3 – 5.4 קילו ארנב = מקסימום חצי כוס ביום

5 – 7 קילו ארנב = מקסימום 3/4 כוס ביום

למרות שאין מינימום לכמות הכופתיות שניתן להאכיל את הארנבון, במחקר ישן מציינים כי כמות נמוכה מחצי מכמות המקסימום פגעה בגדילה של ארנבונים צעירים, ישנן חילוקי דעות לגבי העדכניות של המחקר וטענות של וטרינרים מומחים שעל ידי הקפדה על תזונה נכונה – אין צורך בתוספת כופתיות לארנבונים צעירים, הרי

בטבע אין כופתיות. לדעתי, כיוון שלא נגרם נזק בהאכלה בכופתיות – אין להחסיר אותן מתזונת הארנב. ארנבונים מהסוגים הננסיים (פחות משני קילו) צריכים יותר אנרגיה ופחות סיבים ולכן אין להקטין את כמות הכופתיות שלהם בצורה משמעותית.

אם אתם לא בטוחים אם המזון טוב לארנבון, להלן הערכים התזונתיים המומלצים לכופתיות בריאות וטובות:

  • סיבים תזונתיים (FIBER – (כמה שיותר – יותר טוב, לפחות %18 ,בדרך כלל כופתיות שלא מבוססות על עשב לא מצליחות להגיע לזה.
  • חלבון (Protein – (בין %12 ל %14 לארנב בוגר, לארנב עד גיל 6 חודשים שעדיין גדל מומלץ לתת %16.
  • זרחן וסידן 8% (Calcium and Phosphorus) – סידן צריך להיות ביחס של פי 1.5 ל-2 מאשר זרחן (כלומר, אם סידן מהווה 1%, זרחן יהווה 0.5%).
  • שומן – בין 2.4-5%.
  • ויטמינים מרכיבים – עדיף ממוצרים שבהם מופיעים עשבים כמו טימוטי ואלפלפא לפני דגנים – Vitamin D 1000 IU/kg, Vitamin E 50 IU/kg, Vitamin A 10,000 IU/kg

אם אתם לא בטוחים, כלל אצבע מעולה יהיה לבחור כופתיות מבית היוצר של אחד משלושת היצרנים הטובים ביותר שמוכרים בארץ: קוניפיק, ורסלה לגה, וביהפר. הכופתיות שלהן הן ברמה גבוהה מאוד, וזה כולל גם את הליינים הזולים יותר שלהם. זהו נושא קצת מבלבל מכיוון שכופתיות מכילות המון מרכיבים ומשווים אותם לפי ערכים תזונתיים רבים. ניסינו להסביר עוד במאמר שכתבנו על מהן הכופתיות הכי טובות לארנבים, והמסקנה היא כמו בהרבה מאמרים מסוג זה, שאין הכי טוב. אולם במדריך זה אנחנו ניסינו להבין בשבילכם מהן הכופתיות לארנבים מהאיכות הטובה ביותר לצרכים הספציפיים של הארנבון שלכם.

עלים ירוקים שארנבים אוכלים (כ %15 מהתזונה)

עלים ירוקים מתחלקים לשתי קטגוריות:

עלים עם חומצה אוקסלית נמוכה – ארוגולה, עלי גזר, עלי מלפפון, עולש, אסקרולה, נענע, ריחן, גרגר הנחלים, עשב חיטה, עלי פטל, שומר, שמיר, כוסברה.

עלים עם חומצה אוקסילית גבוהה (לא יותר משליש מכמות העלים שנותנים לארנבון) – פטרוזיליה, תרד, עלי חרדל, עלי סלק, עלי צנון,נבטים.

הכנו עבורם טבלה שמרכזת איזה עלים מותר ואיזה אסור לתת לארנבים:

נענע

כן

ארוגולה

כן

עלי סלק

מעט

כרוב

כן

כרוב סיני

כן

בזיליקום

כן

אורגנו

כן

בקצ'וי

כן

פטרוזילה

מעט

עלי ברוקולי

כן

חסה אייסברג

לא

חסה רומית

כן

עלי גזר

כן

עלי בטטה

לא

כוסברה

כן

רוברב

לא

עלי מלפפון

כן

עלי גזר

כן

עלי שן הארי

כן

כרוב אדום

כן

שמיר

כן

רוזמרין

כן

מרווה

כן

אנדיב

כן

תרד

מעט

עלי תאנה

כן

תימין

כן

נבטים

מעט

קייל

מעט

עלי לפת

כן

למון גראס

כן

עשב חיטה

כן

עלי תפוח אדמה

לא

עלי שומר

כן

כמו כן, לחלק מהעשבים שנמצאים בטבלה סגולות רפואיות שיתרמו לבריאות הארנב בטווח הארוך והקצר. הם יוכלו לנמוא גידולים, להוריד יום, לשכך כאבים, לדלל את הדם ועוד. תוכלו לקרוא בהרחבה על איך פרחים ועשבים לארנבים יוכלו להאריך את חיי הארנב שלכם, ולהפוך אותו לשמח ומאושר. הם יוכלו להחליף חטיפים סוכרתיים שאין להם כמעט ערך נוסף מבעד לפינוק.

כמה אוכל לתת לארנב

מכיוון שתזונה של ארנב משתנה גם ברכיבים שלה וגם בכמויות והיחסים בהתאם לגיל הארנב, יהיה קשה לנחש כמה ארנב אוכל. יתרה מכך, אסור לנחש כי זה הרי ברור כבר שיש להקפיד על תזונה בריאה ומגוונת ויותר חושב מזאת, מגוונת. לכן הכנו טבלה שתרכז את כל הנתונים ושלכם יהיה קל להבין כמה ארנב אוכל , וממה, ובאיזה גיל. אנחנו עדיין ממליצים לקרוא בהרחבה על מה ארנב אוכל לפי גיל ומשקל בטקסט שלאחר הטבלה בהתאם לגיל ולמשל של הארנב שלכם.

ירקות ועלים ירוקים


פירות

7 שבועות - 6 חודשים

גישה לאספסת ללא הגבלה

כופתיות לגורים  ללא הגבלה (כ-50 גרם לכל קילו של המשקל העתידי של הארנב כבוגר)

לנסות ירק אחד בכל פעם כמה פעמים בשבוע

לא לתת פירות עדיין

6 חודשים - שנה

להפחית אספסת ולהציג  חציר - ללא הגבלה

להתחיל להחליף לכופתיות לבוגרים (בהתאם להמלצות יצרן) - 30 גרם לקילו משקל גוף

להאכיל בעלים ירוקים וירקות ככל שהארנב מסוגל (יש לשים לב שלא להעמיס יותר מדי)

אפשר לתת ביום יום - לא יותר מ-10 גרם לכל קילו משקל גוף

שנה עד 5 שנים

חציר ללא הגבלה - אסור אספסת

30 גרם כופתיות לכל קילו משקל גוף של ארנב

0.75 כוסות מדידה (~240 מ"ל) של עלים ירוקים דחוסים וירקות לכל קילו משקל גוף. (יש להקפיד שהרוב יהיו עלים ירוקים)

לא יותר מ-20 גרם לכל קילו משקל גוף

מעל ל-6 שנים

אם הארנב בריא להמשיך בתזונה רגילה. אם הארנב מאבד משקל או חלש ניתן להחליף לאספסת ללא הגבלה

אם הארנב חלש או בתת משקל, יש לתת כופתיות ללא הגבלה, ואפילו להחליף לכופתיות לארנבים עם תזונה רגישה

להמשיך כרגיל

להמשיך כרגיל

מה ארנבים אוכלים? מזון מומלץ לארנבים לפי חלוקה לגילאים

כל הכמויות מתייחסות לכמות אוכל לארנבים הניתנת ביום אחד. ניתן להאכיל בפעם אחת או פעמיים ביום (בוקר וערב), ויש לחלק את הכמויות בין הארוחות. מומלץ להאכיל את הארנבים שלכם בבוקר בכופתיות ובערב בעלים ירוקים כאשר מוודאים שחציר יהיה זמין תמיד – וזאת על מנת לשמור שלא נאכיל את הארנב ביותר או פחות מדי כופתיות. נשתמש במאמר זה במידה “כוס”, אך אין הכוונה לכל כוס שתשלפו מהארון. נפח כוס מדידה הוא 250-240 מיליליטר (בכל מדינה זה קצת שונה, ואמריקאים מתייחסים ל 250 מיליליטר לכוס, וככה גם המאמר זה). רבע כוס מדידה של כופתיות זה בערך 30 גרם, כוס של עלים דחוסים זה 70-50 גרם.

התזונה של ארנב צעיר

ארנב יחשב גור, או ארנב צעיר מרגע היוולדו ועד הגיעו לגיל שבעה חודשים. הגלל קצב הגדילה המהיר של הארנב עד הגיעו לבגרות, תזונתו תשתנה תדיר ותצטרכו להקפיד לתת לו את המזון הנחוץ לו כמו גם לגוון לו את התזונה ולהציג לו ירקות ועלים ירוקים, וגם פירות, בהדרגה. תעקבו אחר ההנחיות הבאות על מנת לספק לארנבון שלכם את התזונה האופטימלית עבורו.

  • עד גיל 3 שבועות – הארנבון יונק ואין צורך להאכילו באוכל מוצק, פירות או ירקות.
  • 4-3 שבועות – הארנבון יונק ומתחיל לטעום אספסת וכופתיות מהמזון של האמא.
  • 7-4 שבועות – הארנבון יונק, נותנים גישה בלתי מוגבלת לאספסת כופתיות לגורים. בגיל כה צעיר חלבון נוסף יעזור לארנבון בתהליך הגדילה.
  • 7 שבועות עד 7 חודשים – הארנבון אוכל אספסת כופתיות ללא הגבלה. בלי עלים ירוקים, ירקות, או פירות עד גיל 4 חודשים. בגיל ארבעה חודשים אפשר להתחיל להכיר לו עלים ירוקים וירקות לאט, כל פעם ירק אחר, ולהפסיק מיד אם יש סימן לשלשול.

ארנבונים עד גיל חודשיים צריכים לינוק, אל תקנו או תאמצו ארנבונים לפני גיל חודשיים. בשבועות האחרונים לפני שיגמלו מיניקה הם יטעמו מהאוכל של אמא (אספסת וכופתיות ואולי כמה עלים ירוקים) עד שיגמלו לחלוטין.

התזונה של ארנב בוגר

ארנב יחשב לבוגר בהגיעו לגיל שבעה חודשים, שם ההתפתחות שלו נעצרת. תקופת ההסתגלות שלו תהיה עד הגיעו לגיל שנה ובמשך החודשים הללו תצטרכו לגמול אותו מאספסת ולהרגיל את הארנב שלכם לאכל חציר לארנבים בוגרים מכיוון שאספסת עשירה בסדין ותגרום למחלות בכליות ומחלות פנימיות אחרות אצל ארנבים בוגרים. כמו כן תצטרכו להחליף את הכופתיות מכופתיות לגורים לכופתיות לארנבים בוגרים ולהפחית את כמות הכופתיות שהארנב אוכל. תעקבו אחר השלבים הבאים על מנת לספק לארנב בוגר את כל מה שהוא זקוק לו תזונתית.

  • 7 חודשים עד שנה – מרגילים את הארנבון בהדרגה לוותר על האספסת ולאכול חציר במקום (מבלי להגביל את כמות החציר), ומרגילים לאט לסוגים שונים של עלים ירוקים (מגדילים את הכמות לאט). יש להקטין את כמות הכופתיות בהדרגה עד שמגיעים לשמינית כוס כופתיות לכל קילו משקל גוף של הארנבון.
  • שנה עד 5 שנים – חציר ללא הגבלה, עלים ירוקים (2 עד 3 כוסות דחוסות של עלים ירוקים לכל שלושה קילו של הארנבון, 2 כוסות זה המינימום), כופתיות בין 1/4 ל 1/2 כוס לכל שלושה קילו של משקל גוף של הארנב.
  • ארנבון מעל גיל 5 שנים נמצא בסכנה של אובדן משקל, יש לשקול את הארנבון כל תקופה ולעקוב אחר המשקל שלו ובמידה והארנבון מאבד משקל יש להגדיל את כמות הכופתיות בתזונה. מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות.

תזונה לפי סוג הארנב

הרבה שואלים את עצמם מה התזונה האופטימלית לארנב מסוג מסויים, למשל, “מה הכי טוב לתת להולנד לופ לאכול?”, או”מה ארנב ננסי אוכל?”. לנו חשוב להדגיש שכל סוגי הארנבים אוכלים פחות או יותר את אותם הדברים, מכיוון שלמרות שהם שונים בגודלובמראה, אין הבדלים גנטיים גדולים בין סוגי הארנבונים המבוייתים. המשתנים הרלוונטיים הם משקל הארנב, וגיל הארנב (כלומר השלב ההתפתחותי בו הוא נמצא). לכן, אנא אל תייחסו חשיבות רבה לסוג הארנב, ותערבו אחר המדריכים שלנו בעמוד הזה שיסיברו לכם כמה אוכל לתת לארנב שלכם בתלות לגיל ולמשקל שלו.

חציר של קוניפיק
חציר קוניפיק

 איזה ירקות ארנבים אוכלים?

ירקות אחרים שאינם עלים ירוקים, ככף לכל קילו משקל גוף של הארנבון – גמבה, כרוב, כרובית, קישואים, מלפפון, ברוקולי, קולורבי, סלרי יש לחתוך את הגבעולים לחתיכות באורך לא יותר מ- 2 ס”מ.

תמיד כשמכירים מזון חדש לארנבון נותנים בכמות זעירה, מגדילים את הכמות עם הזמן ועוקבים אחרי היציאות שלו ומצב הרוח. 

הירקות שמותר לארנבים לאכול:

  • עלים של גזר
  • סלרי
  • אספרגוס
  • דלעת
  • מלפפונים
  • עלי ברוקולי
  • אפונה (בכמויות קטנות)

הירקות שאסור לתת לארנבים לאכול הם (אך לא רק):

  • חסה מסוג אייסברג (וכל עלים ירוקים מכוון בהיר עשויים לגרום לשלשול ויש להם ערך תזונתי נמוך)
  • רוברב
  • אבודקו, על כל חלקיו, כולל עלים של עץ אבוקדו
  • תפו”א בדגש על הקליפה – מכי רעלנים
  • עגבניה בכמויות גדולות
  • פלפלים בגמויות גדולות
  • חצילים
  • כרובית (כרובית לא רעילה אבל עשוייה לגרום לארנבון לבעיות גזים ונפיחות בבטן)
  • תירס לא בריא לארנבים
  • זרעים של תפוח (תפוח עצמו בריא לארנבים) 

ארנב אוכל גזר

פירות וגזר לארנבים – פינוקים לארנבים

פירות וגזר הינם ממתקים לארנבונים, ועדיף להימנע ממתקים תעשייתיים, ולתת במקום חתיכה קטנה של פרי. כיוון שהסוכר מסכן את האיזון העדין של מערכת העיכול של הארנבון, מקסימום לפנק את הארנב בחתיכה שגודלה לא עולה על זרת פעמיים בשבוע. אם אתם זקוקים לפינוקים למתן פידבק חיובי בתהליך האילוף של הארנבון שלכם, חתיכות קטנות מאוד הן הגישה. פירות בטוחים למאכל לארנבונים: (לא לתת את הליבה) – תפוח, דובדבן, אגס, אפרסק, שזיף, קיווי, פאפאיה, מנגו, פירות יער, אננס (ללא קליפה), בננה (ללא קליפה), מלון (אפשר עם קליפה וזרעים), משמש, דומדמניות, נקטרינה, גזר.

כמו כן ניתן לתת לארנבים מנה קטנה של פירות הדר: תפו”ז, קלמנטינה, פומלה, אשכולית וכדומה. מדובר בפלח קטן או כמה גרמים בודדים, מכיוון שפירות הדר מכילים הרבה מאוד סוכר והם גם חומציים מאוד. לכן יותר מדי יגרמו לשלשולים ולבעיות עיכול אחרות. בכמויות קטנות לא תהיה בעיה.

חטיפים ממקור בטוח ומהימן, כמו החטיפים שאנו מוכרים בחנות שלנו, יבטיחו שלא תאכילו את הארנבון שלכם ביתר סוכר, וכמו כן יגוונו את הויטמינים והמינרלים שהארנב יקבל מהמזון שלו. בנוסף, אם תעקבו אחר הוראות ההאכלה המפורטות, תבטיחו שלא תתנו לארנב יותר חטיפים ממה שהוא זקוק להם, ותשמרו את בריאות הארנבון.

כמו כן, הכנו סרטון קצר שמסביר כמה ואיך נותנים ירקות ופירות לארנבים ונשמח אם תצפו בו על מנת ללמוד את הנושא לעומק:

 אוכל לארנבים – חטיפים לפינוק בלבד

פירות נחשבים לחטיפים עבור ארנבים ולכן אין להפריז במתן פירות. אולם פירות אינם החטיפים היחידים שאפשר לתת לארנבים וישנן סיבות ילו ואחרות שבגינן נרצה לתת לארנבון שלנו גם חטיפים אחרים כגון: חטיפים יבשים לא מעובדים, חטיפים יבשים מורכבים (שמכילים חציר, ונגזרות של פירות וירקות), וענפים ואיצטרובלים. הרצון שלנו לספק לארנבון שלנו את המגוון התזונתי הרב ביותר יהיה סיבה עיקרית, כמו גם נוחות שיש בחטיפים שלא מתקלקלים כמו פירות שאותם צריך להשיג טריים. כמו כן, בשילוב עם משחקים כמו משחקי חשיבה, יהיה הרבה יותר נקי ונוח להשתמש בחטיפים יבשים. 

חטיפים מתוקים מיובשים, בהם נכללים פירות מיובשים ללא תוספת סוכר (אסור בתכלית האיסור לתת פירות יבשים של בני אדם לארנב שלכם), וירקות מיובשים כמו אפונה, גזר, וכדומה. כמו כן ישנם חטיפים מתוקים, בדרך כלל עם דבש, שמכילים דגנים תערובות דגנים על מקלות טבעיים או מקלות שארנבים יכולים לאכול, כמו גם חטיפים מורכבים, כמו כריות במילוי של “קרם” פרי (כמו אלה מליין אלפה פרו של קוניפיק). אלה חטיפים מעולים לפינוק ובמיוחד אם אתם רוצים לאלף את הארנבים שלכם לבוא שאתה קוראים בשמם או לעשיית צרכים בארגז, שגם תורמים לא מעט לשחיקת השיניים של הארנבון.

איך מאכילים ארנון בחטיפים? הכי טוב להשתמש בחטיפים בחלק מתהליך האילוף של ארנב, או בשביל לעודד משחק וחקירה. תוכלו ללמוד עוד על איך מאלפים ארנבים במדריכים שכתבנו בנושא, אך איך מאכילים ארנבים בחטיפים לאחר שתהליך האילוף תם לו? ההמלצה שלנו היא להשתמש בהם במשחקים שכוללים חפירה, חקירה, ונברנות אצל הארנב. משחקים לארנבים אלה מגוונים וחלקם אפילו לא עולים מאומה. לנוחות והבטחה להנאה מקסימלית של הארנב תוכלו לקנות צעצועי חשיבה לארנבים ולהצפין את החטיפים בהם. ככה תוכלו להבטיח שלא תיתנו יותר מדי חטיפים לארנב שלכם וגם תשמרו על רמת עניין מקסימלית בזמן המשחק בצעצוע לארנב שבחרתם בשיבילו.

ארנבים אוהבים לכרסם ואפשר לתת להם ענפים של עצים מסוימים – תפוח ותות, הם יכרסמו את הקליפה וזה טוב להם לגיוון, לשחיקת השיניים, ולמשחק. תוכלו לקנות ענפים וזרדים של עצים כאלה מחנות שלנו, ואם יש לכם מזל ואתם גרים לייד מטע תפוחים או לייד עץ תות תוכלו לקטוף להם ענפים קטנים על מנת שהם יהנו מהם כחטיף ומשחק. אלה חטיפים מעולים לעידוד שחיקת שיניים ולמשחק, ואין סיבה להגביל את הארנב בכמות שהוא אוכל מהם.

מה אסור לארנבים לאכול

כשאתם לא בטוחים מה ארנבים אוכלים ומה לא, תעקבו אחרי ההמלצות שבעמוד הזה, אבל זיכרו שרשימת המזון כאן היא חלקית, וניתן למצוא רשימות נוספות. למרות זאת – אין לתת לארנבון מזון לפני שבדקתם שהוא בטוח לארנבים ממקור אמין. הארנבון לא יודע איזה מזון טוב לו, מה הכמויות והאיזון בין סוגים שונים של מזון, מה יעשה לו כאב בטן ומה רעיל, והוא יאכל כל דבר טעים.

מערכת העיכול של ארנבים שונה משלנו, והיא מסתמכת בעיקר על מושבות של חיידקים כדי לבצע את תהליך העיכול, ולכן האיזון של מושבות החיידקים חיוני לעיכול טוב. שינוי מהיר בתזונה שגורם לחוסר איזון במושבות החיידקים עלול לגרום לבעיות עיכול, שעשויות להיות מסוכנות מאוד לארנב ועלולות לגרום למוות.

הכלל הוא שאם המזון לא מופיע באף רשימה של מזונות בטוחים לארנבים, אז אין לתת אותו לארנב. עם זאת רבים ‘מכירים’ מזונות בטוחים לארנבים ממשפחה, חברים או סרטים וידע קודם. להלן רשימה של מזונות שרבים מאמינים שבטוחים לארנבים – אך בהחלט אינם מומלצים.

  • כל מוצרי המאפה – לחם, לחמניות וכ’ו יש להימנע לחלוטין, אפילו אם הדוד ברוסיה החזיק המון ארנבים על לחם.
  • תפוחי אדמה וקליפות תפוחי אדמה – ישנם חילוקי דעות לגבי הרעילות של תפוחי אדמה לארנבונים, בכל מקרה מדובר במזון שאינו מתאים להם ואם יש ספק – אין ספק, אין להאכיל את הארנבון בתפוחי אדמה.
  • קלחי תירס – ארנבונים לא יכולים לעכל קלחי תירס, אכילת קלחי תירס עלולה לגרום לחסימת מעיים. גם אם האכלתם את הארנבים שלכם קלחי תירס עד היום ולא קרה להם כלום – אין הדבר מעיד שלא יקרה להם כלום בעתיד.
  • עלי תירס – לעלים מבנה סיבי שעלול להיתקע לארנב במערכת שמובילה את המזון לקיבה גרעיני תירס – גרעיני תירס מופיעים בחלק ניכר ממוצרי מזון ‘הפרימיום’ הנמכרים בחנויות ולכן רבים מניחים בטעות כי הינם בטוחים לארנבים. גרעיני התירס אינם מזון המתאים לארנבים מבחינת ההרכב שלהם – הם משמינים וממלאים יותר מדי. ארנבים בנויים לאכול מזון דל קלוריות. תירס מופיע במוצרי מזון לארנבים פשוט משום שהוא זול.
  • ראשד נחשב כאוכל בעייתי לארנבים גם כן, למרות שזה עלה ירוק, זה אוכל לא מתאים לארנבים כלל ועלול להרוג אותם לעיתים אפילו במנה קטנה.

שאלות נפוצות על תזונת ארנבים

מה ארנב אוכל?

תזונה של ארנבים צריכה להיות מגוונת ולכלול חציר (כ-70-80% מסה”כ תזונת הארנב), כופתיות (כ-5-15%), ועלים ירוקים (כ-15%). אפשר לתסף בחתיכות קטנות של ירקות, פירות וחטיפים אך הכמות צריכה להיות זניחה ולא משמעותית. תזונת הארנב משתנה גם בהתאם לגיל כאשר ארנב צעיר עד בערך גיל 10 חודשים צורך אספסת וכופתיות לגורים ללא הגבלה, וארנב בוגר יצרוך חציר שהוא לא אספסת וכופתיות לבוגרים בכמות מוגבלת.

כמה ארנב אוכל ביום?

הכמויות שארנב אוכל ביום משתנות בהתאם לגיל. ארנבים עד גיל 7 חודשים צריכים לאכול אספסת ללא הגבלה, ויש לספק להם כ-50 גרם כופתיות לכל ק”ג של משקל גוף עתידי. מותר לתת ירק אחד כל שבוע, ואסור לתת פירות בכלל. מגיל 7 חודשים מתחילים להחליף את האספסת בחציר, ולתת כופתיות לבוגרים כ-25 גרם לכל משקל גוף. יש לתת ירקות ועלים ירוקים ככל שהארנב מסוגל לאכול. פירות וירקות בכמות מזערית.

מגיל שנה אסור לתת אספסת יותר אלא אך ורק חציר. כמו כן כמות הכופתיות תרד לבערך 15 גרם לכל קילו של משקל גוף. עלים ירוקים נותנים ככל שהארנב מסוגל לאכול, בערך 240 מ”ל של עלים דחוסים, ופירות לא יותר מ20 גרם לכל משקל גוף. במידה והארנב נחלש כאשר הוא מזדקן צריך להחליף לו את החציר לאספסת, ולתת לו כופתיות לארנבים רגישים ללא הגבלה.

איזה ירקות מותר לתת לארנבים?

ארנבים אוכלים בעיקר עלים ירוקים מכל הסוגים כאשר אסור לתת להם חסה אייסברג, עלי בטטה, רוברב, ועלי תפוח אדמה. יש למעט גם בעלים דחוסים בויטמינים כמו קייל, פטרוזיליה, תרד, ונבטים. ירקות שארנבים אוכלים שהם לא עלים ירוקים הם: גמבה, כרובית, קישואים, מלפפון, ברוקולי, קולורבי, אספרגוס, סלרי, דלעת, ואפונה.

האם מותר לארנב לאכול גזר?

מותר לארנבים לאכול גזר אך ורק בכמויות קטנות. גזר נחשב לממתק בשביל ארנבים, וכמות יתרה ממנו תגרום להשמנת יתר ובעיות רפואיות אחרות.

איזה פירות מותר לתת לארנבים?

פירות שבטוחים למאכל ארנבים ללא ליבה או גרעינים הם: תפוח, דובדבן, אגס, אפרסק, שזיף, קיווי, פאפאיה, מנגו, פירות יער, אננס, בננה (ללא קליפה), מלון, משמש, דומדמניות, נקטרינה וגזר. חתיכות מאוד קטנות של פירות הדר גם אפשר לתת לארנבים. יש לזכור שאלה חטיפים בלבד ואסור לתת יותר מגודל זרת פעמיים בשבוע.

מה ארנב ננסי אוכל?

ארנב ננסי אוכל את מה שכל סוגי הארנבים האחרים אוכלים. ארנבנונים מבוייתים לא שונים מאוד גנטי זה מזה ולכן תזונתם לא משתנה זן לזן, וכולם צריכים לאכול בערך 70-80% חציר, עלים ירוקים, כופתיות, ירקות, וממש מעט פירות. מה שכן משנה זה משקל הארנב, וארנבונן ננסי שוקל בדרך כלל הרבה פחות מזני ארנבונים אחרים. לכן חשוב לעקוב אחר נוסחא שמחשבת כמה ארנב צריך לאכול מכל סוג מזון לפי משקל הגוף שלו, בכל שלב התפתחותי שבו הוא נמצא.

26 מחשבות על “אוכל לארנבים – מה ארנבים אוכלים?”

  1. הארנב בן 4 חודשים והוא חי בכלוב תמיד יש לו אספסת בכלוב ואנחנו נותנים לו עלים ירוקים ומידי פעם כופתיות זה טוב

    1. זה פחות כיף לחיות בכלוב תמיד, איזה גודל הכלוב?
      אולי אפשר לשקול גדר גורים?
      מבחינת הגיל, והתזונה, נשמע שהכל תקין !

  2. האם אפשר לתת לארנב לאכול הדס וכן ערבה ועלי לולב? ובאופן כללי האם אפשר לסמוך על האינסטיקטים שלו ולהאריך שמה שהוא רוצה לאכול אז זה טוב עבורו כי הרי בטבע זה מה שהוא עושה

    1. היי אפרים,
      ארנב בטבע לא נגיש לכמויות בלתי מוגבלות של פירות, בד”כ מרבית התזונה שלו היא בעצם עשבים (חציר), ולכן אי אפשר לסמוך עליו שהוא יאכל כמה שהוא צריך.
      לא לשכוח שבטבע ארנב יכול למות תוך שנים בודדות, ואילו ארנבון הגדל בבית, אמור לחיות 10 שנים.
      אין לתת הדס וערבה

  3. תודה על התשובות!
    יש לי ארנבון בן 7 שבועות.
    הוא נמצא עם הארנבת האמא ועדיין יונק
    הבעיה היא שכשאני נותנת לארנבת הבוגרת ירקות ועלים – גם הקטן מתנפל לטעום וכשאני שמה לארנבון הקטן אספסת וכופתיות לגורים – הארנבת האמא אוכלת לו את הכל….
    האם כדאי לתת לגור הקטן אוכל מחוץ לכלוב? אני לא כל כך רוצה שיתרגל לזה.
    מה לעשות??
    אשמח ואודה לתשובה מהירה

    1. היי, לקבלת תשובה מהירה לשאלות כאלו, ניתן לפנות אלינו בוואטסאפ או בטלפון.
      בכל אופן מבחינת האמא, היא יכולת לאכול אספסת ומזון לגורים בתקופת ההנקה, וזה לא בעייתי.
      מבחינת הגור, הוא לא אמור לאכול עלי וירקות עד גיל 3 חודשים לפחות לכן עדיף לסגור אותו בפנים כשאת נותנת לה דברים כאלו.

  4. היי שלום,
    יש לי ארנב ננסי, בן 4 שנים. אני מאוד קפדנית לגבי התזונה שלו, ולעולם לא נותנת לו לאכול דברים אסורים.
    יש לו כלוב גדול, כל יום ורוב היום הוא מחוץ לכלוב מסתובב בבית, ורק בלילה סגור בכלוב.
    התזונה מורכבת מחציר צהוב, לעיתים טימוטי, כופתיות, עלים ירוקים (מדי פעם ובכמות קטנה), פירות (חתיכה קטנה של בננה / תפוח / גזר פעם בכמה ימים). נראה שיש לו קיבה רגישה, שכן הוא משלשל כאשר הוא אוכל מאכלים מסוימים.
    למשל, אם הוא מקבל יומיים ברציפות קצת שמיר, הוא ישלשל (קצת שמיר = כוס פלסטיק כמעט מלאה בעלי שמיר)
    כופתיות מסוימות גורמות לו לשלשל במידה והוא אוכל מהן הרבה (יש לציין שאני כל יום בבוקר שמה לו חצי כוס פלסטיק של כופתיות).
    למשל, הוא כופתיות לארנבים בוגרים של beaapar , הוא מטורף עליהן אבל חצי כוס פלסטיק מהן ביום גורם לו לשלשל.
    יש לכם עצות לגבי כמויות / מאכלים מסוימים שיהיו טובים לו ושלא יגרמו לו לשלשל?
    אנסה לרכוש לו את הכופתיות לקיבה רגישה. אך מה לגבי עלים ירוקים ופירות?

    תודה מראש,
    מור

    1. היי מור,

      נשמח לעזור להבין מה הבעיה.
      קודם כל מבחינת ירקות ופירות, אם משהו גורם לו לשלשול, פשוט תפסיקי לתת ותתני משהו אחר במקום.

      מבחינת כופתיות אותו דבר תקף, אבל מאחר וכבר ניסיתי כופתיות שנחשבות איכותיות יחסית, אני ממליץ על אחד מהסוגים שמתאימים לקיבות רגישות של ארנבים.
      או קוניפיק אלפא פרו לקיבה רגישה, או ורסלה לגה קומפליט לקיבה רגישה.
      מוזמנת לעדכן אותנו בוואטסאפ או בטלפון שנוכל לעקוב אחרי ההתקדמות ביחד 🙂

  5. קודם כל תודה על כל המידע והתמיכה במגדלי ארנבונים והדאגה לרווחת ארנבוניהם. יש לי זוג ארנבות אהובות שאני מאוד מקפידה על התזונה שלהן לפי מחקר מקיף באינטרנט והתייעצות עם וטרינרים. לאחרונה קיבלתי עצה להפסיק לחלוטין עם הכופתיות (מוטרינר עם ניסיון רב בגידול ארנבים שמגיעים לגילאים מופלגים). זה גרם לי לחשוב שאולי כל הסיפור הזה של הכופתיות נועד רק למטרות רווח של חברות המזון על חשבון בריאות הארנבים, בדומה לתעשיית המזון של בני האדם. מנסיונך מה הנזקים האפשריים שיכולים להיווצר אם הן לא יקבלו יותר כופתיות? על מה חשוב להקפיד כשמסירים את הכופתיות מהתזונה? הצעד הזה קצת מפחיד אותי ואשמח לכמה שיותר דעות, תודה.

    1. היי מאיה,

      לומר שכופתיות הן סוג של מטרות רווח זה לא מדוייק, אני חושב שאפשר לומר שהתערובות הן סוג של נסיון להרוויח מאחר והרבה מהן כוללות תירס בפנים, שבכלל לא בריא לארנבים.
      מבחינת כופתיות, אני אכן מכיר מגדלים שלא משתמשים בהן כלל, וניתן לעשות זאת אם נותנים מספיק חציר, וירקות, חשוב לבנות תפריט שלא יפגע במשקל של הארנבון.
      מאחר וכופתיות הן יחסית “שמנות” בהשוואה לחציר, ארנבון שלא אוכל כופתיות עלול לרדת במשקל, לכן חשוב לוודא שהוא לא מאבד במשקל כתוצאה מההחלפה הזו.

      אני ממליץ בכל מקרה אם החלטת ללכת בכיוון הזה להוריד את הכופתיות בצורה הדרגתית, לוודא ששומרים על המשקל ואם יש אובדן משקל, להחזיר מעט כופתיות עד שתתייצבו על משקל תקין.

  6. היי,
    יש לכם טעות הקלדה בכל החטיפים הממולאים של VetIQ. רשמתם 40 גרם, אבל על האריזה (וגם בחנויות אחרות) רשום 30 גרם.

    1. היי סיגל,
      אין שום בעיה להאכיל בחסה סלנובה, אבל לא להגזים (עד כוס פלסטיק לכל קילו ממשקל הארנב, ולגוון בין הירקות השונים).
      לתשובות מהירות מוזמנת לפנות אלינו בוואטסאפ או בטלפון 03-3106024

  7. היי שלום
    יש לי ארנבת חדשה היא מאוד האוהבת חסה לליק זה בסדר ?
    איך אפשר לאלף אותה לעשות צרכים במקום מסוים
    וגם איך אפשר לקרוא לה והיה תבוא אלי
    היא לא מתקרבת אלי

  8. הולנדי ננסי

    האם זו חובה להוסיף ירקות ועלים ירוקים לתזונת הארנב?
    או שניתן לסתפק בחציר וכופתיות?

    תודה רבה.

  9. היי
    דבר ראשון תודה רבה לכם על העזרה והמאמרים זה בהחלט מאוד עוזר
    א. אימצתי לפני חודשיים ארנבת [לא ננסית] כרגע היא בת 5 חודשים מגזע ראש אריה
    קניתי לה כלוב בגודל:95X57X46H עם מקום חשוך בגודל רבע מהכלוב
    יש לציין שהיא חיה בו עם שרקן קטנטן והן די מסתדרים
    היא כל היום בכלוב ובצהריים אני מוציאה אותה בתוך המרפסת ששם הכלוב
    אין לי אפשרות לשחרר אותה חופשי בבית
    אתה חושב שזה דחוק לה מדי? אם כן מה ניתן לעשות?
    ב. השרקן מאוד מפחד ממני ובחיים לא נותן לגעת בו, אבל אם אני מחזיקה אוכל הוא אוכל מהיד שלי ומיד בורח
    הוא מתישהו אמור להיתרגל אליי?
    הוא זקוק ליציאה מהכלוב בכלל?
    אשמח מאוד שתענה לי
    תודה רבה

    1. היי רייזי,
      ארנבים צריכים כמה שיותר חופש, הייתי ממליץ להחליף לגדר גורים, שנותנת משמעותית יותר שטח, כל צלע היא 61, ויש 8 צלעות.
      מתחם כזה מאפשר לארנב לקפוץ וחשוב מאוד לשמחת החיים שלהם.
      בד”כ שרקנים וארנבים לא מאוד מתחברים, סביר שהוא מפחד מהארנבת גם כן, במקרה ותביאי גדר, תוכלי להפריד אותו בכלוב הקודם ולראות אם זה עוזר לו להרגיש יותר טוב ובטוח בעצמו וכתוצאה מזה לתת לכם ללטף אותו.
      אנחנו מוכרים גדר גורים אם תצטרכי, ובכל מקרה לתשובות מהירות ממליץ לפנות לוואטסאפ או לטלפון באותו המספר 03-3106024

  10. תודה רבה על התשובה המהירה והמועילה.
    נאמר לי בחנות חיות אניפט ששרקנים לא יכולים לחיות לבד
    אבל בחנות הוא כן היה לבד מתי שקניתי אותו
    זה נכון להוציא את הארנבת משם?
    אם היא לידו בגדר גורים זה בסדר?
    ושוב פעם אני באמת לא יודעת מה הייתי עושה בלעדיכם!
    כשאימצתי לא ידעתי כלום ועכשיו אני אוכל לתת לה חיים יותר טובים

    1. אם הם אחד ליד השני אבל מופרדים, נראה לי שזה בסדר, אבל צריך לראות איך הם הגיבו לשינוי הזה.
      תודה על המחמאות !
      לתשובות מהירות, ממליץ לך לפנות אלינו בוואטסאפ או בטלפון באותו המספר 03-3106024

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


סל הקניות