כל מה שצריך לדעת על ארנבים
מוצרים לכלבים
מוצרים לחתולים
תרומה לארנבים
קוניפיק לארנבים
כופתיות ביהפר
משחקים לארנבים
2 (2)
3 (1)
תרומה לארנבים
קוניפיק לארנבים
כופתיות ביהפר
משחקים לארנבים
previous arrow
next arrow
סמור מתכרבל

איך מגדלים חמוסים – המדריך המלא

חמוסים החלו לעבור תהליך ביות כבר לפני 2000 שנה, ולמרות שהם נראים כמו חיות מחמד קטנות וחמודות שאפשר פשוט לדחוף בכיס בלי יותר מדי מאמץ, יש להם המון אופי והם דורשים יותר מאמץ מאשר חתולים ואולי אפילו מכלבים. כדאי מאוד לקרוא את המדריך הזה אם החלטתם לאמץ חמוס או שאימצתם אחד ממש לאחרונה בשביל להבין איך הכי טוב לדאוג ולטפל בחמוס שלכם.

חמוסים הם מאוד אינטליגנטים, ומהווים חיית מחמד מעולה שממש תהנו מהחברה שלהם. תוחלת החיים שלהם היא כ-7 שנים אך ישנם פריטים שחיים מעל לעשר שנים ואפילו יותר. לכן אם החלטה האם לאמץ חמוס לא צריכה להיעשות בקלות דעת. תעשו מחקר קצר אך מעמיק במה כרוך הדבר כמה שיותר מוקדם בתהליך האימוץ (ואפילו לפניו) בשביל לדעת האם זו החיה הנכונה עבורכם – נטישת חיות מחמד היא תופעה בזויה שאנחנו מתנגדים אליה בכל תוקף.

כמו חתולים, חמוסים מאוד אוהבים לישון, וישנים עד 20 שעות ביום בהרבה מאוד שנ”צים ונמנומים. בשביל לגדל חמוס שמח תצטרכו לספק לו מספר דברים: סביבת מחייה בטוחה וגדולה מספיק, מזון מתאים, מספיק עניין ומשחקים, חברה, ותנאי ניקיון טובים. המשיכו לקרוא במדריך הזה בשביל ללמוד איך תספקו כל אחד מהצרכים הללו של החמוס.

מבצעים יומיים מוצרים לארנבים

כלוב לחמוס וסביבת מחיה לחמוסים

כלוב לחמוס צריך להיות בגודל מינימלי של 50 סמ” על 80 ס”מ עם שתי קומות לפחות. חמוסים צריכים אוורור רב, ולכן הכלוב העדיף ביותר בשבילם הוא כלוב סורגים (עם סורגים צפופים) מכיוון שחמוסים יכולים להימלט דרך הפרצות הקטנות ביותר. לא תרצו שהחמוס שלכם יסתובב חופשי בבית מכיוון שהוא יכול לעשות הרבה מאוד נזקים, כמו גם להיפצע בעצמו. יש לשים משטח לינולאום (או משטח דומה) על הרצפות מכיוון שסורגים יכאיבו לרגלי החמוס. יש להימנע מרצפות עץ מכיוון שקשה מאוד לחטא אותן, ומנייר עיתון מכיוון שישחיר את רגלי החמוס. כמו כן נסורת מעצי אורן תזיק למערכת הנשימה של החמוס ויש להימנע ממנה.

יש לספק ערסלים וצינורות (וגם צינורות תלויים), מדפים וגם איזה קופסא שתשמש כקן שבו הם יוכלו להתכרבל ולישון. הקן לא צריך להיות גדול, נהפוכו, עליו להיות די קטן וחשוך שהם יוכלו התכווצ’ץ’ להם שם בהנאה, להרגיש בטוחים ולשמור על חום גופם שהם ישנים. אפשר להתשמש במגבות או שמיכות לנוחות החמוס אבל תהיו חייבים לשטוף אותם תדירות.

קל לאלף חמוסים לעשיית צרכים בארגז צרכים. ארגז צרכים לחמוס צריך להיות גדול דיו שהם יוכלו לעמוד בו עם כל גופם, ואותו יש למלא במצע נייר אקולוגי לארגז צרכים או בשבבי עץ דחוסים. בנוסף יהיה עדיף אם לארגז הצרכים תהיה דופן אחת נמוכה יותר שתקל את הכניסה אליו. ארגז צרכים לחמוס יעזור מאוד במלאכת הניקיון בכלוב וסביבת המחייה של החמוס ויעניק לו תנאי ניקיון טובים מה שימנע זיהומים ומחלות. אפשר כמו כן לפזר בתחתית ארגז הצרכים מנטרל ריחות בשביל להעלים ככל הניתן את ריח השתן החזק בכלוב החמוס.

כלוב לחמוס

מזון לחמוסים

תזונת החמוס לא מאוד מסובכת ומסתמכת על חלבון מן החי. חמוסים צריכים לאכול כופתיות לחמוסים מתוצרת איכותית, או בהעדר אלה, כופתיות מאוד איכותיות לחתולים יספיקו. בנוסף חמוסים יאכלו בשר בקר נע או מבושל, עוף נע או מבושל, חזיר, שליו, עצמות מח, עצמות עוף לא מבושלות וכדומה. חשוב מאוד לשמור שחמוסים לא יאכלו דגים או כל פרי ים כי זה יכול מאוד להזיק להם. כמו כן כל מזון מן החי שתתנו חייב להיות ראוי למאכל אדם ומאוד טרי.

חמוסים לא יאכלו דגנים בכלל, וכמו כן יש להימנע מצמחים, מזון מעובד, ירקות, לחם, מזון לבני אדם וכו’. יש שטוענים שפירות הם יוצאי דופן, וניתן לתת לחמוסים פריות בשרניים (כמו מלון, אגס, בננה…) אבל אך ורק בכמות זעירה ולעיתים רחוקות בלבד אך ואר כפינוק. אנחנו רוצים להדגיש שאין  צורך בכך בכלל וממליצים להימנע מנתינת פירות כלל וכלל. קיבת החמוסים לא יכולה לעכל פירות וירקות, וממש כמו בני אדם הם לעיתים אוהבים מזון שמזיק להם ויש להימנע ממנו. כתבנו מאמר שלם על מה חמוסים אוכלים שתוכלו ללמוד את כל מה שאתם צריכים לדעת כמגדלי חמוסים.

משחקים לחמוסים

חמוסים הם חיות חברתיות וחיות טורפות. לכן יש להם יצר משחק חזק מאוד גם עם חמוסים אחרים, אנשים או חיות אחרות, וגם יצר חקירה וציד. חשוב מאוד לספק לחמוסים מענה על הצרכים הללו בשביל שהם יהיו שמחים ומאוזנים. חמוס שמח יהיה חברותי יותר, קל לאילוף, ולא ישתולל או יעשה נזקים יותר מדי.

בגלל שחמוסים הם חיות חברתיות, יהיה טוב לאמץ שני חמוסים ואפילו מספר פריטים. מכיוון שלא תרצו אגרסיביות יתרה או הריונות לא רצויים, יהיה כדאי לסרס את הזכרים ולעקר את הנקבות. אם לא תאמצו מספר פריטים תצטרכו אתם להשקיע יותר מאמץ במשחק עם החמוס שלכם.

כמו כן אם כבר יש בבעלותכם חיות מחמד אחרות יתכן שהם יוכלו להיות חברים. כמובן שזה מאוד אינדיווידואלי, אבל רוב החתולים ישחקו עם חמוסים. חמוס בוגר יכול לתת מאבק לרוב החתולים הבוגרים, ואפילו להיות מסוכן וקטלני לחתולים קטנים או גורים. הכי חכם לנסות לתת להם לשחק באופן מבוקר (עם רצועה על החמוס בעדיפות גבוהה) עד שאתם יכולים להיות בטוחים שהם אכן משחקים ולא רבים. הרבה כלבים יסתדרו עם חמוסים גם כן אבל זה הרבה יותר אינדיבידואלי, וממש מסוכן עם כלבים גדולים ואגרסיבים וכל כלב מסוג טרייר (שהורבעו בשביל לצוד חיות קטנות).

חמוסים פעילים בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב, ואלה השעות שצריך לשחרר אותם מהכלוב ולשחק איתם (ועדיף גם עוד כמה פעמים במהלך היום). כדאי מאוד להעצים את ההנאה שלהם מהמשחק עם צעצועים לחמוסים, מה שיעמיק את הקשר והחברות בינכם לבינם. הצעצועים המתאימים לחמוסים יתחלקו לשניים – צעצועים שיענו על צורך ההתחפרות שלהם, וצעצועים שיענו על צורך הציד שלהם.

צעצועי התחפרות יהיו צינורות פלסטיק גמישים, שמיכות, מגבות וכדומה. צעצועי ציד טובים יהיו צעצועים לחתולים כמו נוצה על מקל, או משחק חכה לחתולים, כדורים או בובות קטנות לחתולים, בובות בד קטנות לילדים, וכדומה. יש לשמור שלא לתת להם כדורי גומי מכיוון שתהיה להם נטייה חזקה ללעוס אותם ולבלוע חתיכות מה שיגרום לחסימות מעיים (שיכולות להיות פאטליות לחמוסים ויצריכו ניתוח מסוכן). בנוסף, יש לספק לחמוסים משחקי התחפרות גם בתוך הכלוב, כולל משחקי רביצה כמו ערסלים וצינורות.

ערסל לחמוס

בריאות של חמוסים

יש לסרס את החמוסים הזכרים, ולעקר את הנקבות מהר ככל האפשר לאחר הגעה לבגרות מינית. שני המינים יזכו לחיים ארוכים יותר אם תעשו כך וזהו שיקול מרכזי. כמו כן, זכרים לא מסורסים יהיו מאוד אגרסיבים בתקופת הייחום עד לרמה שתצטרכו להפריד אותם משאר החמוסים, ויפרישו שמנוניות מאוד דביקה, לא נעימה ומסריחה. נקבות לא מסורסות יסבלו מסיכוי של 90% למות בשל סיבוכים הורמנליים. אם אין בכוונתכם להרביע חמוסים בשביל להיות מגדלים מסחריים, סירוס יהיה חיוני. כמו כן לחמוסים יש בלוטות ריח באיזור פי הטבעת בדומה לבואשים, שניתן להסיר בביטחה ללא פגיעה בבריאות החמוס.

מכיוון שלחמוסים הרבה שיער יש להבריש אותם כמה פעמים בשבוע. אם לא תעשו כן הם עלולים לאכול ולהכניס הרבה שיער למערכת העיכול שלהם מה שגורם לבעיות עיכול וחסימת מעיים. זוהי פעולה נעימה לחמוסים ותוכלו לשלב אותה בזמני המשחק וההתכרבלות שלכם, וזוהי גם כן פעולה שתחזק את הקשר והחברות בינכם.

חמוסים רגישים במיוחד לחום, וכל טמפרטורה מעל ל-27 מעלות נחשבת מסוכנת. בשל כך אסור לשמור חמוסים בכלוב כמו אקווריום וחייבים לספק להם אוורור. הקיץ הישראלי יהיה קשה לחמוסים שמקורם בחלקים הצפוניים של כדור הארץ ולכן חובה לשמור על סביבה ממוזגת ומאווררת. כלל אצבע יהיה שכל טמפרטורה שהיא לא נוחה לכם בבית, לא תהיה נוחה לחמוס שלכם. כמו כן הם יחטפו מכת חום גם מחשיפה ממושכת לשמש ישירה.

חמוסים צריכים חיסונים, שהם בעיקר נגד כלבלבת ונגד כלבת. כלבלבת זוהי מחלה שתוקפת יונקים בשלבי הינקות שלהם, אך יכולה לעשות זאת בשלבים יותר מאוחרים, ומחסנים אליה בגיל 6-8 שבועות, ולאחר מכן כל שנה כבוסטר. חיסון נגד כלבת ינתן בגיל 12 שבועות, ובוסטר שנתי לאחר מכן למשך כל החיים.

איך מנקים חמוסים

חמוסים זקוקים לאמבטיה בערך אחת לחודש. יותר מכך יכול לגרום להתייבשות העור ולעודד מחלות עור וזיהומים. יש להשגיח על החמוס בכל שלבי האמבטיה ומאוד מומלץ לרחוץ במים חמימים מה שירגיע אותם (אבל לא חמים מדי שלא יקבלו מכת חום). תמיד תתמכו בחמוס בעת האמבטיה כך שירגישו בטוחים, ותשתמשו אך ורק בשמפו יעודי לחמוסים מבלי שיכנס לעיניים או לאזניים. יש להקפיד לרחוץ היטב את האיזורים הקרובים לפי הטבעת מכיוון ששם החמוסים מסריחים יותר.

אמבטיה תהיה הזדמנות טובה לבדוק אם יש לחמוס פרעושים או מחלות עור מכיוון שקל יותר לאתר את אלה כאשר השיער רטוב. לאחר הרחצה יש לייבש אותם הייטב במגבת יבשה ואז להשתמש במקלות אזניים בשביל לנקות להם את האזניים מהפרשות ולבדוק האם הם סובלים מכנימות (טיפ – תפסו בעור הצוואר של החמוס בשביל להגביל את תנועתו). 

לא רק שצריך לנקות את החמוס, יש גם לנקות את סביבת המחייה שלו באותו הזמן שרוחצים אותו ואפילו לעיתים קרובות יותר. את ארגז הצרכים של החמוס צריך לנקות על בסיס יומיומי, ואם לא תעשו כך תעודדו זיהומים ואפילו רימות. כמו כן חשוב לנקות שאריות אוכל מסביבת המחיה על בסיס יומיומי במיוחד כאשר מדובר באוכל טרי כמו בשר ועוף.

מיטה לחמוס

מחשבות אחרונות על איך מגדלים חמוס

גידול חמוס הרבה יותר מורכב מגידול של חתול ואפילו כלב, אך זוהי אינה משימה בלתי אפשרית ועם הידע הנכון תוכלו לעשות זאת בלי יותר מדי בעיה. יש להיערך עם כל הציוד והידע לפני אימוץ של חמוס הביתה, במיוחד אם יש לכם חיות מחמד נוספות. תוכלו למצוא את כל המוצרים לגידול חמוסים בחנות שלנו, ואת כל המידע הנחוץ בעמוד שהקדשנו למאמרים על חמוסים.

אם תשמרו על ניקיון של סביבת המחיה ושל החמוס, ותדאגו להאכיל אותם במזון מתאים תפתרו את רוב הבעיות ותנמעו את רוב הסיבוכים האפשריים. תצטרכו לתת לחמוס שלכם מספיק צעצועים ולוודא שהם משחקים על מנת שהם יהיו שמחים ומאוזנים נפשית. חמוסים יהוו חיית מחמד מדהימה שתפתח אתכם קשר חברי ואוהב, ויעניקו לכם הרבה שנים של הנאה ואהבה. 

1 מחשבה על “איך מגדלים חמוסים – המדריך המלא”

  1. האם חמוס יסתדר עם כלבת צ׳יוואווה זקנה אבל נמרצת מאוד ולא ידידותית ?
    עקרבים ? נדלים ? נחשים ? אנחנו גרים בשומרון בבית קרקע

    תשובה בבקשה לא למייל אלא לטלפון
    054022403 ותודה רבה על כל המידע החשוב !!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


סל הקניות