כל מה שצריך לדעת על ארנבים
תרומה לארנבים
תרומה להצלת כלבים וחתולים
קוניפיק לארנבים
כופתיות ביהפר
משחקים לארנבים
תרומה לארנבים
תרומה להצלת כלבים וחתולים
קוניפיק לארנבים
כופתיות ביהפר
משחקים לארנבים
previous arrow
next arrow
וטרינרים לארנבים

האם צריך לחסן ארנבים?

הרבה אנשים שמאמצים ארנב שואלים את עצמם האם צריך לחסן ארנבים. זו שאלה הגיונית מכיוון שאנחנו רגילים שמחסנים כלבים וחתולים כאשר מאמצים אותם, וכמו כן נותנים להם טיפולים מניעתיים אוראליים. בנוסף לעיתים ממשיכים עם הטיפולים המניעתיים באופן תקופתי. ארנבים ואופן גידולם שונים מחיות מחמד אלה ולכן יש לנהוג עמם בצורה שונה. במאמר זה נרחיב על החיסונים שקיימים לארנבים ואיזה מהם זמינים בארץ, מה הצורך שלהם, וכמו כן ניגע בקצרה בטיפולים מניעתיים שאינם בחיסון שמומלץ לעשות כאשר מאמצים ארנב חדש.

בישראל לא קיימים חיסונים לארנבים כמו שקיימים במדינות שונות בעולם. באירופה למשל קיימים שלושה חיסונים נגד וירוסים קטלניים לארנבים (Myxomatosis, RHDV1, RHDV2), ובארה”ב הם בדרך כלל לא זמינים, ובאוסטרליה רק אחד מהם מאושר לשימוש. בישראל לא מאושרים נכון להיום אף אחד מהחיסונים הללו. 

החדשות הטובות הן, שלא כמו חיות בית אחרות כמו כלבים וחתולים, ארנבים בדרך כלל לא יבואו במגע עם הוירוסים הללו ולכן הסיכון לחלות באחד מהם הוא נמוך, אלא אם כן תהיה התפרצות של אחד מהוירוסים הללו, מה מאוד נדיר ובסבירות נמוכה – אין אוכלוסיות ארנבי בר בארץ ולכן התפרצות והעברה של הוירוסים הללו באופן טבעי לא סבירה. 

מבצעים יומיים מוצרים לארנבים

חיסון נוסף שוטרינרים לעיתים ממליצים לתת לארנבים הוא חיסון נגד כלבת. למרות זאת וטרינר לחיות אקזוטיות שמבין בארנבים לא ימליץ על כך. דרך ההעברה של הנגיף היא על ידי נשיכה ודרך הרוק, ולכן הסיכויי שארנב ידבק בה נמוך מאוד. אם ארנבים כן נדבקים בכלבת, רוב הסיכויים שהם לא ישרדו. מכיוון שהסיכויי שארנבונים שחיים בבית יחשפו לחיית מחמד לא מחוסנת בכלבת הם אפסיים ממש ולכן רוב הפעמים מומלץ לוותר על חיסון כנגד כלבת לארנבים.

לעיתים וטרינרים בארץ ימליצו לתת שתי זריקות מונעות לארנבים. אחד כנגד סקביאס, והשני כנגד תולעת הפארק. מכיוון שאלה טיפולים מונעים הם לא נחשבים לחיסון כלל. סקביאס הם טפילים שיכולים לעבור דרך חיות ובני אדם, והיא קטלנית ביותר אצל ארנבים. תולעת הפארק היא טפיל שנפוץ בדרך כלל אצל כלבים, אבל יש סיכוי קטן שגם הארנב שלכם ידבק בו אם הוא חי מחוץ לבית או יוצא החוצה לטיולים, מכיוון שלרוב בעלי חיים נדבקים בו לאחר שהם אוכלים חיפושיות זבל או את הביצים שלהן. 

הדעה הרווחת לגבי טיפולים אלה היא שארנב שחי בבית לא צריך טיפול מונע בזריקה ברוב המקרים. מתי הוא כן זקוק לכך? התשובה הברורה תינתן אך ורק על ידי וטרינר לארנבים, כלומר וטרינר שמומחה לחיות אקזוטיות. לרוב אם הארנב שוהה במחיצתן של חיות אחרות שכן יוצאות מהבית כמו כלבים למשל, וגם חתולים שמותר להם לצאת, טיפול מונע לסקביאס צריך להישקל. 

כמו כן, אם יש ילדים בבית כדאי גם כן לשקול זריקה נגד טפילים, מכיוון שילדים משחקים בחוץ, בגינות ובחול, ועשויים להחזיר הביתה כל מני דברים על הבגדים או הגוף שלהם. למרות זאת הרבה בעלי ארנבים ווטרינרים, יעדיפו לחסוך את הכסף ואת המאמץ, וכמו גם את הסבל הרגעי של הארנב שלכם (שבטוח לא אוהב זריקות), ולטפל רק במקרה של הידבקות בטפיל. כלומר אם רואים סימנים של סקביאס לגשת לוטרינר ולטפל מייד.

לארנבים שחיים משוחררים בגינה יש שממליצים לתת טיפול מונע נגד סקביאס ואם יש כלבים או חיות מחמד אחרות באותו האיזור, גם טיפול מונע נגד תולעת הפארק. מאוד לא מומלץ בארץ לגדל ארנבונים בגינה – מזג האוויר לא מתאים, וארנבונים מבוייתים הן חיות בית שכבר לא מותאמות לחיים בטבע באף מדינה – נא לקרוא את המדריך שכתבנו לגידול ארנבים

מתי כדאי בכל מקרה לחשוב על טיפולים מניעתיים נגד טפילים? כאשר מצרפים פרט חדש ללהקה של ארנבים או לארנב אחד נוסף (מומלץ לקרוא את המדריך לבונדינג לארנבים בשביל להבין איך אושים זאת) יש היגיון בטיפול מניעתי של הארנב החדש בשביל שלא ידביק חלילה את שאר הארנבים. יותר פשוט, יעיל וזול לעשות זאת במקום לסכן את כל הארנבים ש”בלהקה” שלכם.

כמו כן, כשמאצמים ארנבים גורים יש לדאוג שהם מקבלים טיפולים מניעתיים כנגד איקוניקולי וקוקסידיאוסיס אבל אלה טיפולים שניתנים אוראלית ולא בזריקה (E. Cuniculi, Coccidiosis). על כל פנים, לא מומלץ לתת לארנבים טיפולים מניעתיים תקופתיים, כאלה שניתנים אוראלית או בזריקה לאחר האימוץ. לפני האימוץ אתם לא ממש יודעים מה הטיפול שהארנב עבר עד אותו הרגע, או מה ההיסטוריה של הארנב שאתם מתכוונים לאמץ ולכן יש לנהוג במשנה זהירות. אבל לאחר תהליך האימוץ כאשר אתם מגדלים אותו בבית בבטחה לא תצטרכו לחסן או לטפל תקופתית, אלא רק לטפל במקרה שהארנב חולה או מראה סימני מחלה.

17 מחשבות על “האם צריך לחסן ארנבים?”

  1. ווטרינר אמיתי שלא הכסף הכי חשוב אצלו… זה נכון. נותנים טיפול לבעיה … כשיש בעיה. אם הוא בדק אותה ומצא אותה בריאה אין שום סיבה סתם להכניס בה חומרים… ואת הכלוב אפשר לשטוף עם אקונומיקה … הרבה מים ולייבש באוויר חצי שעה שעה

  2. חצי נכון. הזריקה שמקבלים זו אותה זריקה שנותנים לכלבים נגד תולעת הפארק. זה לא חיסון זה טיפול מניעתי. אם יש תולעת הפארק או סקביאס זה יהרוג את הטפיל. נכון אם מנקים באקונומיקה את הכלוב ונותנים לו להתייבש בשמש זה הורג את הסקביאס. מתי בכל זאת הייתי נותנת טיפול מונע… אם הארנבונים באים במגע עם ילדים.

  3. אם ארנבון נמצא בריא וחיי בבית או אפילו בגינה ממה יש לו להדבק? איזה סיכוי יש לו להדבק בסקביאס? אם היה שם תולעת הפארק או סקביאס כבר מישהו אחר היה חולה לפניו… בתולעת הפארק נדבקים כלבים שאוכלים צואת כלבים נגועים או הג

  4. חחח. לא ממש. תולעת הפארק הגיע לארץ בצואה של עופות נודדים. בהתחלה היא התרכזה בתחום הפארק הלאומי… היום היא בכל הארץ. הכלב נדבק ע”י אכילה של חיפושית זבל. התולעת מגיעה למעיים ומתחילה לחורר את הכלב מבפנים…. ממש לא סימפטי.

  5. לגבי ארנבות אין לי ממש מושג איך הם נידבקות בסקאביאס אני זוכרת שזה משהו שקשור בשתן שלהם. כשעבדתי עם ארנבונים בפינת חי נדבקתי פעמיים…. ממש לא סימפטי וממש מציק ומעצבן. לדעתי עדיף לא לקחת סיכון

  6. פיצית שלי נדבקה… ככל הנראה מהחנות חיות… מסתבר ששמנו לב מאוחר מדי ואיך שהתחילה טיפול וזריקות המצב כבר לא היה טוב.. אני אני נוטה להסכים עם מיכל. למנוע לפני התפשטות!

  7. זה נראה לי הכי הגיוני… אבל מצד שני אם קונים ממקום יותר מסודר ולא מחנות חיות שאין טיפה של יחס חם (אני חושבת) לארנבונים ואין מודעות לחנות ו טיפול! פה למדתי לקח

  8. מחר שוב אשאל את הווטרינרית המדהימה של כל האהובים שלי על ארבע… וגם על שתיים… התוכים כמובן. היא רואה אותם פעם בחודש… צר לי על פיצית שלך… זה לא מה שהבנתי מהפוסט… לילה מקסים לכולם

  9. אם הולכים לוטרינר מומחה לארנבים תוכלו לקבל חוות דעת אמיתי ולא חמדנית לגבי הארנב שלכם ספציפית. המלצתו תהיו תלויה במספר גורמים, כמו האם הארנב חי בחוץ או בפנים, האם הוא בא במגע עם חיות שכן יכולות לצאת החוצה, גיל הארנב, משקל הארנב, וההיסטוריה הרפואית שלו. נא ליצור קשר עם וטרינר מומחה לארנבים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


סל הקניות