מהן הכופתיות הטובות ביותר שאפשר לתת לארנב שלכם? זו שאלה מצויינת מכיוון שבשוק הישראלי מוצעים הרבה מאוד מוצרים, דומים יותר או פחות. חלקם בצבע חום, וחלקם ירוק, בחלק מהשקים יש כל מני תוספות לכופתיות עצמן, של שלל חברות שונות. אבל מדוע בכלל לתת לארנבון שלכם כופתיות? האם יש בכך צורך, הרי שארנבים לא אוכלים כופתיות בטבע! הבא נבחן מספר פרטים על כופתיות לארנבים ונבין מה בדיוק אנחנו נותנים לארנבון שלנו, ואיך לבחור את המוצר הטוב ביותר עבורו ועבורכם.
ארנבונים לא חייבים לאכול כופתיות על מנת לחיות חיים בריאים וארוכים. אבל ארנבים מבוייתים לא תמיד יאכלו אוכל מגוון כמו שהיו אוכלים בטבע מכיוון שאנחנו כאנשים נוטים להיות עצלנים יחסית, ולא לגוון יותר מדי ברגע שהבנו מה הארנב שלנו אוהב לאכול. כמו כן, יש מחקרים שהמצביעים על כך שתזונה נטולת כופתיות פחות טובה להתפתחות הארנב, ותזונה שבה באיזור ה-5% כופתיות יכולה אף להעריך את חיי הארנב. ההיסטוריה שמאחורי כופתיות לארנבים היא בתעשיית הארנבים לצורך מזון ופרווה. מגדלים חיפשו דרך זולה ונוחה להאכיל ארנבונים, כך שיגדלו כמה שיותר מהר (מפאת עודף הרכיבים התזונתיים), וכך למקסם את הרווחים שלהם. עודף בחלבון ושומן גרם לארנבים לגדול מהר ולהתמודד עם תנאי המחייה הקשוחים בחוות לצורך בשר ופרווה.
לאחר שארנבים הפכו לחיית מחמד פופולארית, החלו לעשות מחקרים על כופתיות כמזון לחיות מחמד וגילו שתזונה מבוססת כופתיות גורמת להשמנת יתר ולכל המחלות והסיכונים הכרוכים בכך. מאז רוב המותגים הטובים החלו לייצר כופתיות בריאות יותר, המבוססות על כמה סוגי חציר וירקות (למען העשרת הערך התזונתי) ופחות חלבון ושומן. למרות זאת זה עדיין מזון דחוס אנרגיה ותזונה שמורכבת כולה מכופתיות תהיה מאוד לא בריאה לארנבים. כמו כן, הרבה מאוד חברות עדיין מייצרות כופתיות לפי המתכונים הישנים, ולכן חשוב מאוד להבין מה קונים.
איזה סוגי כופתיות יהיו הטובים ביותר לארנבים?
- נתחיל בכלל אצבע חשוב – כופתיות לא צריכות תוספות – כלומר ישנן הרבה מאוד חברות שמתספות כל מני דברים כמו תירס, זרעים, פירות וירקות מיובשים, ושאר תוספים לכופתיות שלהם. ברוב המקרים זה מזיק לבריאות הארנב ונועדו בראש ובראשונה לנפח את הנפח בזול, ולמשוך את העין של הצרכן, כלומר הבעלים של הארנב. כמעט ב-99% מהמקרים מדובר במוצרים נחותים. הרי אם מדובר ברכיבים מועילים, מדוע לא להכניסם לתוך התערובת של הכופתיות עצמה, פרט לטריק שיווקי? כמו כן, זה יכול לגרום לארנבון שלכם לאכול סלקטיבית, כלומר לאכול רק את הרכיבים שטעימים לו, וכך בכלל לא תדעו שהוא מקבל את כל מה שהוא זקוק לו. רק במקרים של חברות באמת טובות, כמו ורסל לאגה, או בהיפר מדובר בתערובות מזון בריאות, וכן, זהו טריק שיווקי שאפשר ליפול בו, מכיוון שהאיכות היא באמת טובה. אבל הכי טוב זה לבחור את הכופתיות ללא התוספות.
- שנית יש לבחון את רשימת המרכיבים, ולוודא שאלה כופתיות המבוססות חציר ולא דברים אחרים – טימותי או חציר אחר כגון שיבולת שועל או חציר אחו. תעברו על שאר המרכיבים ותבדקו שאתם ממש מכירים את רובם, ולא יהיו שם יותר מדי תרכובות ודברים שאתם לא מבינים מהם.
- שלוש, עליכם לבדוק את ההרכב התזונתי של הכופתיות – הן צריכות להיות עשירות בסיבים, ודלות בשומן. זהו ההרכב הנכון לרוב סוגי הארנבים הבוגרים: 18% או יותר סיבים, 12-14% חלבון (ארנבים צעירים יותר או מבוגרים יהנו מתזונה עשירת חלבון, בעוד שארנבים בוגרים בריאים יצטרכו אחוז חלבון נמוך יותר), 3% שומן או פחות. כל מזון שחורג מזה אינו בריא לארנבון.
כופתיות לארנבים צעירים
ארנבים צעירים צריכים הרבה יותר אנרגיה מכיוון שהם גדלים, ולכן מזון דחוס באנרגיה יועיל להם מאוד. לכן יש לתעדף כופתיות לגורים עד גיל 6-7 חודשים, מכיוון שהוא מתאים להם יותר. כמו כן, ניתן לתת להם כופתיות ללא הגבלה ולהפחית להם גישה לכופתיות כאשר הם גדלים. תוכלו לקרוא עוד על כך במדריך למה ארנבים אוכלים שכתבנו. כמו כן, ארנבים צעירים ירוויחו מכופתיות על בסיס אלפלפא (אספסת) ולא על בסיס חציר, ולכן צבען יהיה ירוק יותר ולא חום.
כופתיות לארנבים בררניים
הרבה ארנבים מפתחים התנהגות סלקטיבית בענייני אכילה. הרוב יעדיפו לאכול כופתיות על פני חציר ומזון אחר (ממש כמו שילדים יעדיפו לאכול מקדונלדס או ג’אנק פוד אחר על פני אוכל בריא כמעט ברוב המקרים). למרות זאת, ישנם ארנבים שמחליטים שהם לא אוהבים כופתיות. כאן יש לכם שתי אפשרויות, הראשונה היא להחליף להם את הכופתיות למוצר איכותי יותר, או להפסיק לתת להם כופתיות מכיוון שהם יוכלו להסתדר מצויין אם תדאגו להם לתזונה מגוונת מספיק עם סוגי חציר שונים, עלים ירוקים וירקות. כמו כן, תמנעו מתערובות מזון הכוללות כופתיות ועוד רכיבים, כמו שציינו מעלה.
מהן הכופתיות הטובות ביותר כיום בישראל?
כיום ישנם שלושה מותגים איכותיים ששולטים בשוק הישראלי – ורסל לאגה (בלגיה), קוניפיק (ספרד) וביפהר (הולנד). שלושת אלה יהיו בחירות מוצלחות מאוד לארנבון שלכם והן מאוד דומות בסל המוצרים שלהן. טעמן דומה ואם הארנב שלהם בררן ואוהב את הכופתיות של אחת החברות, הוא כנראה יאהב גם את הכופתיות של החברה השנייה. ישנם מוצרים של חברות אחרות, כמו ליטל ואן, ויטקראפט ועוד, שאמנם מייצרים מוצרים סבירים, אך הם לא מאוד מומלצים – ולכן אפשר להבין את מחירם הנמוך. תמיד תעדיפו כופתיות אחידות, ללא דגנים או תוספות, עם תוספי תזונה, מינרלים וויטמינים, שמורכבות אך ורק מחומרי גלם מעולים. תוכלו לעיין בטבלת ההשוואה בין הליינים היוקרתיים של שלושת המותגים המובילים שהכנו עבורכם:
|
לסיכום, כופתיות נראות אותו הדבר בהרבה מקרים, או שלפעמים נראות מאוד שונות בצורה ובתוספות (טריק שיווקי, תשתדלו לא ליפול בו). אבל מה שחשוב זה מה מרכיב אותן, ולא איך הן נראות. לארנב שלכם ממש לא חשוב הצילחות של קערת המזון שלו, והוא גם לא מבין הרבה במה בריא לו ומה לא. תוכלו לבקר בדף שלנו שמציג את כל סוגי הכופתיות שאנחנו מוכרים, להתרשם בעצמכם.