אולי הדבר הכי חשוב שכל מי שמגדל אוגרים צריך לדעת זה איך מנקים את את הכלוב שלהם. אוגרים הם אמנם יצורים של הרגלים והם בדרך כלל משתמשים בשירותים שלהם, או שהם עושים צרכים באותה הפינה בכלוב. למרות זאת, לאוגרים שלפוחית מאוד רגישה, והם בדרך כלל יטילו את מימיהם ברגע שהם מרגישים לחץ, וזה יכול להיות בכל מקום בכלוב.
התדירות שתצטרכו לנקות את הכלוב של האוגרים שלכם תשתנה בהתאם לגודל הכלוב, וכמה אוגרים חיים בו יחד. באופן עקרוני, תצטרכו לנקות באופן נקודתי בכל יומיים או שלושה, וניקיון כללי של הכלוב לפחות פעם בחודש, אבל באופן אידאלי פעם בשבוע. מאוד חשוב להקפיד על כך, מכיוון שלא רק שזה לא הגייני ומסוכן, זה גם ממש לא נעים לאוגרים שלכם לחיות בתוך “ארגז צרכים”.
לאוגרים יש חוש ריח הרבה יותר מפותח מאשר לבני אדם, ולכן אם אתם המומים מהריח של הכלוב של האוגר שלכם, תהיו בטוחים שגם הוא המום ואפילו יותר מכם (הוא גם צריך לחיות שם כל הזמן, והוא גם מריח בעוצמות חזקות מכם). מה שכן, המדריך הזה לא מתיימר לתת לכם לו”ז נוקשה, אלא קובץ כללים שיעזרו לכם לשמור על ניקיון אופטימאלי בכלוב, תוך שאתם שמים לב לצרכים של האוגר שלכם.
ניקיון נקודתי של כלוב האוגר
ממש עדיף שכל יומיים או שלושה תנקו את הכלוב של האוגר שלכם באופן נקודתי, ואם תלמדו את תבניות עשיית הצרכים שלו, מלאכת הניקיון תהיה קלה יותר. אוגרים בדרך כלל משתמשים באותם האיזורים לעשיית צרכים. כמו כן, ממש מומלץ (על גבול החובה) להתקין שירותים לאוגרים, ולמלא אותם דווקא בחול (חול יעודי לשירותים של מכרסמים כמו חול לצ’ינצ’ילות). האוגר שלכם ממש יתעדף את עשיית הצרכים שם.
כאשר תזהו את האיזורים המלוכלכים, תחליפו את המצע רק באיזורים הללו (נסורת לאוגרים מסוג אספן, או חול בשירותים שלהם). כך תמנעו לכלוך יתר וערבוב של מצע נקי עם מלוכלך. כמו כן, אם יש אוכל שהאוגר מנסה לאגור במחילות תצטרכו לנקות אותו על בסיס יומיומי כאשר מדובר בפירות וירקות טריים שבקלות מעלים עובש.
ניקיון יסודי של כלוב האוגר
לא משנה כמה הכלוב גדול או אם האוגר שלכם חי לבדו, חייבים לנקות את כלוב האוגר לפחות פעם בחודש. למרות שההיגיון הבריא אומר שפשוט יש להחליף את כל הנסורת בכלוב במצע חדש, מאוד מומלץ שלא לעשות זאת. אוגרים מאוד רגישים לשינויים בסביבה, ויש להם חוש ראייה לא מפותח. לכן הם מסתמכים על חוש הריח שלהם בשביל להתמצא.
מכאן שמומלץ להחליף כרבע מהמצע בכלוב בכל שבוע, או שליש מהמציע בכלוב כל עשרה ימים – במקום להחליף את כל המצע בבת אחת. אם האוגר שלכם מלכלך חלק מהמקומות בכלוב באופן מיוחד תוכלו לנקות אותם נקודתית. אם האוגר שלכם מאוד מבולגן והוא מלכלך את הכלוב כולו כך שאתם מרגישים שאין ברירה אלא להחליף את כל המצע, תשאירו חופן או שניים של המצע הקודם (זה שנראה לכם הכי נקי) ותערבבו אותו במצע החדש על מנת שהאוגר יזהה את הריח שלו.
כאשר אתם מנקים את הכלוב מאוד מומלץ להעביר את האוגר לכלוב אחר או לאיזור משחקים. כך תוכלו לנקות ביתר קלות, ותחסכו לאוגר שלכם לחץ וחרדות. יש אוגרים שלא ילכלכו הרבה אלמנטים בכלוב שלהם יותר מדי, כמו גלגל ריצה או משטח פלסטיק אחרים ואם זה המצב לא תצטרכו כל הזמן לנקותם.
שלבים לנקיון יסודי של כלוב של אוגרים:
- יש להוציא את האוגר מהכלוב – מקמו אותו מחדש בכלוב נשיאה או באיזור משחקים מוכר.
- יש להוציא את כל האביזרים – הוציאו את כל האלמנטים כגון גלגל ריצה, שירותים, מקומות מסתור וכדומה.
- יש להוציא את כל הנסורת המלוכלכת – כאשר אתם עושים זאת, תשתדלו להשאיר את זו שהיא נקיה.כמו כן אם יש מזון טרי יש להוציאו, אבל אם מצאתם את המאגר של המזון היבש של האוגר שלכם אל תזרקו אותו, ותחזירו אותו לאותו המקום בסיום הנקיון. שימרו את הנסורת המשומשת הנקיה.
- נקו את הכלוב בעזרת תמיסה – מים עם מעט סבון כלים או שמפו למכרסמים, או שפשוט תערבבו 100 מ”ל חומץ פשוט עם 300 מ”ל מים.
- מלאו את הכלוב במצע חדש ובחלק מהמצע המשומש הנקי – יש לשים לב שלא להשתמש במצע שמזיק לאוגר. אנחנו ממליצים על נסורת אספן.
- תחזירו את האוגר בחזרה – אחרי שדאגתם לנקות הכל ולהחזיר את כל האלמנטים שהוצאתם מהכלוב בחזרה למקום שלהם, תוכלו להחזיר את האוגר שלכם פנימה.
מחשבות אחרונות על ניקיון הכלוב של האוגר שלכם
יש לשמור על כלוב האוגר שלכם נקי. מכיוון שאוגרים מאוד רגישים לשינויים בסביבתם עדיף יהיה לנקות בכל כמה ימים ניקיון נקודתי של האיזורים המלוכלכים בו, ופעם בשבוע בערך להחליף רבע מהמצע שבכלוב במקום את כל המצע כולו.
אם אין ברירה אלא להחליף את הכל יש לעקוב על השלבים שרשמנו מעלה וחשוב מאוד שלא לשכוח להחזיר מעט מהנסורת המלוכלכת חזרה לכלוב. אוגרים הם חיות יחסית נקיות והם דואגים לנקות את עצמם, וגם בדרך כלל עושים את צרכיהם באותם המקומות בכלוב, לכן מלאכת הניקיון השוטפת אינה מסובכך ולא לוקחת הרבה זמן.
כמו כן, כתבנו מדריך על איך מכינים לבד כלוב לאוגרים. יש שתי סיבות עיקריות מדוע לעשות זאת – גודל אידאלי לגידול אוגרים, ומחיר זור בהרבה מכלוב בגודל דומה שתוכלו לקנות בחנויות חיות. שווה לקרוא את המדריך ולהבין כמה זה קל להכין כלוב כזה בשביל האוגר שלכם.