חמוסים הם חיות טורפות ותזונתם מורכבת מחלבון מן החי. חלבון מן הצומח ופחמימות שמצויים בפירות וירקות אינם בריאים לחמוסים ויגרמו להם לנזקים בריאותיים בטווח הארוך ובטווח הקצר. תזונה בריאה של חמוס תהיה מורכבת מבשר ועצמות (של חיות קטנות). כמו כן תצטרכו לספק לחמוס שלכם הרבה מאוד מים טריים. המשיכו לקרוא בשביל להבין איזה אוכל לחמוסים תצטרכו להאכיל את החמוס שלכם ביום יום, איזה פינוקים מותר לתת לחמוסים, ומה אסור לחמוסים לאכול.
מה חמוס אוכל בטבע? החמוס הוא טורף לא בררן שרב הדיאטה שלו בטבע היא מורכת מחיות קטנות: סנאים, עכברים, נברנים, חדפיים, תרנגולות, נחשים, קיפודים, ארנבים, נובחניות, ציפורים, אופומסיים, צבים, סוסליקים ועוד. החמוסים יאכלו את הטרף שלהם במלואו, כולל עצמות, מה שבריא מאוד עבורם מכיוון שזה מחזק להם את הלסתות ואת מערכת העיכול ומהווה תוספת סידן הנחוצה לתזונה שלהם.
במה נאכיל את חמוסי המחמד שלנו?
גידול חמוס בבית זה טרנד מתפתח, אך עדיין לא פופולארי ומוכר מספיק, והרבה אנשים, ובעלי חמוסים וחנויות חיות בינהם לא יודעים איך מגדלים חמוסים בצורה אופטימאלית. כחיה שנראית יחסית קטנה ולא מזיקה, זה לעיתים מפתיע שחמוסים הם טורפים וחייבים לצרוך חלבון ושומן מן החי. בשבי יהיה נוח ובריא להאכיל את החמוסים במזון יבש לחמוסים, ובמקרה ואין בנמצא אז מזון יבש לחתולים. מאוד מומלץ להאכיל חמוסים בכופתיות מיוחדות לחמוסים מתוצרת איכותית. אנחנו מוכרים אוכל לחמוסים כמו גם עוד מוצרים לחמוסים הנחוצים לגידולם.
ניתן להאכיל חמוסים בבשר ומוצרים מן החי בלבד בתנאי שהם מתאימים לבני אדם, או במזון יבש לחמוסים בלבד, אבל הכי מומלץ לשלב בין מזון מן החי לבין כופתיות. חמוסים אוכלים כ-5%-7% ממשקל גופם כל יום, כלומר חמוס ששוקל 1.5 קילוגרם יאכל באיזור ה-75 גרם של מזון ב-6-10 ארוחות ביום. זאת בשל מערכת המעיים הקצרה וקצב חילוף החומרים הגבוה שלהם, חמוסים חייבים גם לאכול מעט ולעתים קרובות. חמוסים נוטים לאגור אוכל ולכן מזון טרי עשוי להתקלקל ולהרעיל את החמוס. מזון יבש לא מתקלקל ואפשר להאכיל חמוס בתזונה חופשית במזון יבש (מה שיעבוד הכי טוב לאנשים עובדים שלא יכולים להיות ליד החמוס שלהם כל היום).
אם לנתח באופן מדעי, התזונה של החמוס שלכם צריכה להיות מורכבת מ-32-38% חלבון ו-15-20% שומן. פרט לאוכל יבש לחמוסים מומלץ מאוד לשלב ברוטציה (כלומר כל הזמן לשנות בשביל להבטיח מגוון תזוני רחב) את המאכלים הבאים שמתאימים לחמוסים:
- כנפיים של עוף
- גרונות של עוף
- גב של עוף (החלק שנשאר לאחר שמפרקים את העוף)
- צווארי תרנגול הודו
- מכרסמים קטנים (כמו עכברים)
- בשר בקר חתוך לחתיכות קטנות (לא טחון מכיוון שהוא מזדהם בקלות)
- טלה
- לב כבש
- עצמות עבור הסידן ולניקוי השיניים
- יונים
- ביצים (רק לעיתים רחוקות כפינוק)
- אפרוחים
למרות שאולי לא תאהבו את הרעיון של האכלת מזון חי (ולעיתים באמת חי) לחמוס שלכם, זוהי התזונה הטבעית שלו שעונה על הצרכים התזונתיים שלו. כשאתם קונים בשר ודאו שהוא באיכות גבוהה וטרי מאוד! במידה החלטתם להאכילו במכרסמים כלשהם, קנו אותם ממגדלים מקצועיים ואל תתפתו לנסות לתפוס מכרסמים בעצמכם, מכיוון שהם עלולים להכיל טפילים או שהם אכלו רעל ולכן הם רעילים בעצמם. כמו כן עליכם להיות מודעים לכך שלחמוסים יש נטייה טבעית לאגור ולהסתיר אוכל ולכן לעולם את תתנו להם יותר מדי מזון מן החי (שוב נדגיש שזו אינה בעיה עם אוכל יבש שלא מתקלקל). מומלץ לחלק את המזון הטרי שאתם נותנים למנות קטנות שמספיקות לכל ארוחה ולהפריד בשקיות ניילון קטנות ולהקפיא. כך גם יהיה לכם קל להפשיר את המנות הקפואות וגם תבטיחו מזון טרי מאוד מה שימנע הרעלה או קלקולי קיבה.
מה אסור לתת לחמוסים לאכול
לחמוסים יש מערכת מעיים קצרה הסופגת את התזונה בצורה לא יעילה, וזו אחת הסיבות שהתזונה שלהם צריכה להיות עשירה בחלבון ושומן על בסיס בשר. הגוף שלהם מעכל אותם בקלות, והם בתמורה מספקים אנרגיה חיונית. עליכם להמעיט בכמות הפירות ו/או הירקות שאתה נותן לחמוס שלך. אלה מכילים פחמימות מורכבות שעשירות בסיבים תזונתיים. חמוסים אינם יכולים לעכל סיבים, כלומר יש להם ערך תזונתי נמוך. תזונה עשירה בפחמימות יכולה גם להוביל למחלות בחמוסים, וכך גם חלבון צמחי שנמצא גם בפירות ובירקות.
אסור לתת לחמוסים פירות וירקות. כמו כן אסור לתת לחמוסים כל דבר שהוא אינו מוצר מן החי! כמו כן אסור לתת להם כל מזון מעובד, אוכל לכלבים, מוצרי חלב למיניהם, שוקולד (שאסור כמעט לאף חיה פרט לבני אדם), ודגנים. כמו כן, דגים ופירות ים למרות שהם לא מסוכנים כמו דברים אחרים ברשימה הזו, והם במקרה גם מזון מן החי לא בריאים לחמוסים ומעולם לא היוו חלק מהתזונה הטבעית שלהם. לכן תמנעו מהאכלת חמוסים בדגים ופירות ים.
מחשבות אחרונות על תזונת חמוסים
חמוסים הם קרניבורים מלאים ולכן תזונתם תהיה מורכבת אך ורק ממוצרים מן החי, והיא לא תהיה מגווונת במיוחד בהשוואה לחיות אחרות. למרות זאת חשוב לגוון להם בסוגי מזון שונים ולא לדבוק במוצר אחד מן החי מכיוון שמגוון נחוץ לבריאותם. הכי טוב יהיה לשלב להם בין כופתיות יבשות לחמוסים לבין מוצרים מן החי כגון עופות, מכרסמים ובשר נע. אסור לתת לחמוסים מזון מן הצומח, מזון מעובד, וכמו כן דגים ופירות ים. יש להאכיל חמוסים במספר רב של ארוחות קטנות ביום ולהימנע מהאכלת יתר במספר מצומצם של ארוחות. אם תדבקו בכללים הפשוטים הללו לא תהיה לכם שום בעיה לגדל חמוסים בריאים ומאושרים.