הנוצות הן הסממן המובהק ביותר שמדגים את היופי של התוכי שלכם, אבל יופי זה לא הכל. נוצות בריאות מעידות על תוכי בריא. תוכים מאבדים את נוצותיהם לעיתים ורוב הסיבות לכך לא יעידו על בעיה. למשל, לתוכים יש נשירת נוצות טבעית ותקופתית והם צריכים להשיר נוצות בשביל לגדל חדשות, מה שלוקח בערך חודשיים.
למרות זאת, תוכי שתולש את נוצותיו באופן שיטתי ואובססיבי הוא בדרך כלל תוכי עם בעיה שצריך לעזור לו לפתור. זוהי תופעה יחודית לציפורים והיא עשויה להיות הרסנית להן. תוכי שתולש את נוצותיו יהיה חשוף לזיהומי עור כתוצאה מפצעים פתוחים, גירויי עור, ועוד. נראה שתוכים מסויימים סובלים מתופעהזו יותר מתוכים אחרים כגון קקדו, קוקטייל, תוכי מקאו, תוכי ג’אקו ועוד, כל התוכים עשויים לפתח את דפוסי ההתנהגות של תלישת נוצות.
למה התוכי שלכם תולש את נוצותיו?
- סיבות בריאותיות – יתכן שתוכי יתחיל לתלוש את נוצותיו כדרך להרגיע או לשכך את מכאובים או גירויים. אם אתם רואים שהתוכי שלכם מתחיל להתנהג בצורה שכזו, קחו אותו לוטרינר בשביל לגלות האם יש לו בעיה רפואית או לשלול אותה.
- גורמים סביבתיים שיגרמו לתוכים לתלוש נוצות – חום, לחות יתר, אי חשיפה לשמש, רעש רב ולחץ כולם יגרמו לתוכי שלכם לתלישת נוצות. חשוב לבחון האם התוכי שלכם שרוי בתנאים הללו אם אתם מבחינים שהוא מורט נוצות. אם זה המצב, שפרו את תנאי המחיה שלו ותבדקו האם הוא ממשיך בתלישת הנוצות.
- בדידות ושיעמום – תוכי שלא משחק מספיק, לא עושה מספיק פעילות גופנית, חווה תסכול מיני, או שאין לו תוכי אחר כחבר ולא מבלה מספיק זמן עם הבעלים שלו, יסבול מסיכויים גבוהים יותר להפרעה של מריטת נוצות.
- תת תזונה – תזונה לקוייה עלולה לגרום לתוכי שלכם לתלוש את נוצותיו.
איך לגרום לתוכי להפסיק לתלוש נוצות?
דבר ראשון שיש לעשות אם התוכי שלכם מורט את הנוצות שלו הוא לקבוע תור לוטרינר מומחה לתוכים. צריך לשלול בעיה רפואית או בעיית עור אצל התוכי שלכם לפני שמתחילים להבין האם ישנה בעיה אחרת שגורמת לתוכי שלכם למריטה. כמו כן אל תשנו את ההתנהגות שלכם או תעשו מהבעיה שלו עניין גדול מכיוון שאם תתחילו לתת לו יותר יחס כאשר הוא עושה זאת, התוכי שלכם יפרש את עודף היחס כדבר חיובי והוא ימשיך ואף יגביר את דפוסי ההתנהגות הללו.
אלה הדברים שתוכלו לעשות בשביל למזער או למנוע את תלישת הנוצות של התוכי שלכם:
- תדבקו בשגרה – תוכים אוהבים שגרה ויהיה עליכם לדאוג שהוא מקבל מזון בריא באותו הזמן של היום, מקבל זמני משחק וזמני פעילות גופנית בשעות קבועות וכדומה. חשוב לדבוק בשגרה בריאה ללא שינויים גדולים שעלולים לבלבל או להלחיץ את התוכי שלכם.
- תמזערו לחצים אצל התוכי שלכם – תבדקו אם סביבת המחייה של התוכי שלכם מלחיצה, רועשת מדי, קרובה מדי לחיות אחרות, משוללת אור שמש, קרובה למכשירי חשמל רועשים או לצעקות ונביחות. תחשבו איך אתם הייתם מרגישים במקום התוכי שלכם אם הייתם חיים באותה הסביבה ותעשו את השינויים הנחוצים בשביל להפוך את סביבת המחייה שלו לנוח יותר. כמו כן, תוכים טובים בלקלוט את התדר של הבעלים שלהם, ולכן אם אתם לחוצים התוכי שלכם ירגיש לחוץ גם הוא.
- הפיגו את השיעמום של התוכי שלכם – תוכים זקוקים להרבה צעצועים. חשוב לעשות רוטציה או לספק הרבה צעצועים לתוכים בשביל לשמור אותם שמחים, וכמו כן לבלות איתם זמן. כמו כן, שיקלו להפעיל את הטלויזה על ווליום נמוך כאשר אתם לא בבית.
- דיאטה בריאה – חשוב מאוד לדעת מה תוכים אוכלים, ומהי התזונה האופטימלית בשביל התוכי שלכם. לא נוכל להדגיש את הנקודה הזו מספיק – תזונה היא מעל הכל.
- תבדקו את הסביבה שבה התוכי חי – תוכים רגישים מאוד, ועשן סיגריות, מטהרי אויר, חומרי ניקוי וכדומה עשויים לגרום לתוכי שלכם לגירויים. שינויים בטמפרטורה גם הם יכולים לגרום להם לגירויים ותלישת נוצות.
אם תעברו על כל הסעיפים הללו, ותדאגו שהתוכי שלכם מקבל את התנאים האופטימלים, ככל הנראה מריטת הנוצות אצל התוכי שלכם תיפסק. תוכלו לצפות שהתוכי שלכם יגדל שוב את נוצותיו תוך 12 חודשים כאשר מחזור צמחית הנוצות הבא יגיע. תלישת נוצות אצל תוכים היא עניין יחסית נפוץ אך לא תקין ויש לעשות ככל הניתן בשביל לשנות את דפוסי ההתנהגות הללו אצל התוכי שלכם.