ארנבים כחיות מחמד אחרות ניתנים לחינוך לעשיית צרכים בארגז יעודי. זה יעזור לכם לשנור על סביבת מחייה נקיה משבילו, ותמנעו מריחות רעים. חשוב לבחור ארגז צרכים טוב שיתאים לארנב שלכם. ארגז צרכים טוב יעזור לכם מאוד במלאכת חינוך הארנב לצרכים. אם עושים זאת נכון, זו לא מטלה מסובכת במיוחד, כי שהסברנו במדריך שלנו של איך לאלף ארנב לצרכים.
יש הרבה סוגים של ארגזי צרכים לארנבים שתוכלו לקנות או להכין. למרות זאת, נראה שככל הקשור לכל מה שקורה בבית, לארנבון שלנו תהיה את המילה האחרונה לגבי איזה סוג הוא מעדיף (למרות שתוכלו להרגיל אותו כמעט לכל ארגז צרכים). יהיה יותר קל לשניכם אם תמצאו את הארגז שהכי נוח לארנבון מלכתחילה, ותסדרו אותו בצורה הטובה ביותר. אחרת הארנב יתעקש לעשות צרכים מחוצה לו.
ארגזי צרכים לארנבונים בדרך כלל עשויים פלסטיק, וגדולים ממהארנב במעט. הם מגיעים בשלל צורות וצבעים, ואתם תמלאו אותם בשבבי עץ, נסורת דחוסה (לא בנסורת רגילה שמזיקה לארנבים ויכולה לגרום לחנק), נייר גרוס או גזרי עיתון. עדיף שלא להשתמש בחול לחתולים מכיוון שהוא לא מתאים לארנבים.
קיימים הרבה סוגים של מצע לארנבים בשוק, אך חשוב מאוד לבחור מצע איכותי שמיועד לארנבים ומכרסמים כמו קטס בסט שעשוי שבבי עץ, מצעים מכופתיות עץ דחוסות, מצעי נייר דחוס וכדומה. מצע טוב יהיה היפואלרגני ולא יכלול בחובו כימיקלים שעשויים להזיק לארנב שלכם. כמו כן מצע איכותי יהיה בעל יכולת ספיגת ריחות טבעית. אולם, אם אתם רגישים במיוחד לריחות – או שלארנבונים שלכם סביבת מחייה קטנה יחסית – עדיף להוסיף מנטרל ריחות לארגז צרכים, שמורכב ממנטרלי ריחות טבעיים. מפזרים שכבה מהאבקה על תחתית הארגז, ומעלייה שמים את שבבי העץ. כמו כן יש כאלה שמוסיפים פאד לחינוך צרכים לארנבונים מתחת לשבבי העץ. פאד זה מהווה מעין חיתול שסופג את השתן ומונע ניחוחות לא נעימים.
אלה סוגי ארגזי הצרכים הצרכים הנפוצים שתוכלו למצוא:
ארגז צרכים פינתי לכלוב – ארגז זה בדרך כלל קטן מדי לארנבונים, ומתאים לגזעים קטנים. כמו כן, תשתמשו בו רק אם אתם מגדלים ארנבונים בתוך כלוב עם שטח מוגבל. בדרך כלל יש לארגזים הללו קירות גבוהים יחסית לארנבים שאוהבים לדחוף את אחורייהם כאשר הם עושים צרכים וכך הם לא יצליחו לקלוע אל מחוץ לכלוב.
מגש צרכים לארנב – מגש פשוט לצרכים וגם האופציה הטובה ביותר, שמתאים כמעט לכל הארנבים (אלא אם לארנבון שלכם יש דרישות מאוד ספציפיות לאיך ואיפה הוא רוצה לעשות את צרכיו :). הארגז צריך להיות גדול דיו שהארנב יוכל לעשות סיבוב של 360 מעלות בתוכו (וזו הסיבה שארגזים פינתיים פחות מתאימים). החיסרון בארגזים אלה שהארנבים נוטים לבעוט את המצע החוצה מארגז הצרכים יחד עם הצרכים וללכלך סביבם.
ארגזי צרכים עם כיסויי פלסטיק או איגלו – דומה מאוד לארגז הקודם אבל יש לו כיסויי. אם הארנב לא מתנגד לעשות צרכים בתוכו עדיף להשתמש בארגז כזה, מכיוון שהוא פחות מלכלך. מעט יותר קשה לנקות את הארגז הזה, אבל זה לא סיפור כזה גדול.
ארגזי צרכים עם רצפת רשת – גם ארגז פינתי יכול להיות מסוג זה. למרות שהרשת שומרת על נקיון הארנב, ארגזים כאלה לא מומלצים מכיוון שהם מכאיבים לרגלי הארנב. יש להימנע מהם.
ארגז צרכים עם רצפת רשת מפלסטיק מיוחדת לארנבונים – בדומה לרשת מתכת, גם “רשת” פלסטיק תשמור על הארנבון נקי יותר. השתן שלו ינזול מטה ולא ילכלך אותו או את כפות רגליו. רצפת פלסטיק כזו לא מכאיבה לארנבון. ארנבים רבים לא אוהבים לעשות צרכים על רשת, לא ממתכת ולא מפלסטיק, אבל ניתן להסיר את הרשת בארגזים שכאלה, ותוכלו להשתמש בהם ללא.
ארגזי צרכים עם מתקן לחציר – ארנבונים אוהבים לאכול בזמן שהם עושים צרכים. חלק מהכנת הארגז תהיה להניח חציר בתוכו או במתקן תלייה יעודי (על מנת שהמצע לארז הצרכים של הארנב לא יתערבב עם החציר). ישנם ארגזים שכבר מגיעים עם מתקן שכזה. כמו כן תוכלו להכין או לרכוש מתקן נוסף בשביל החציר, ולהוסיפם לכל ארגז צרכים.
טיפ על איך ננקה את ארגז הצרכים של הארנב שלנו
כפי שאנו תמיד מזכירים, ארנבים מאוד רגישים לריחות. אנחנו ננקה את ארגז הצרכים של הארנב לשנו לפחות פעם בשבוע, ולאחר שנזרוק את כל התכולה שלו וניפטר ממנה כפי שצריך, אנחנו נשטוף את הארגז בתערובת של מים וחומץ לבן (ואפשר גם קצת סודה לשתיה). לאחר מכן אנו נשטוף אותה במים ונייבש היטב לפני שנמלא אותה מחדש ונכין אותה לשימוש. אנחנו לא נשתמש בסבון מכיוון שבסבון יש חומרי שריחם לא נעים לארנב, ולרוב אף חומרים שיגרמו לארנב לגירויים. תוכלו לראות בסרטון הבא איך אנחנו ממליצים להכין את ארגז הצרכים לשימוש:
כל ארגז יכול להספיק, אני אישית משתמש בתחתית של כלוב נסיעה שאפשר להשיג ברוב חנויות החיות בארץ.