גידול של בעל חיים בכלל ותוכים בפרט מצריך תשומת לב והשקעה, וכשמדובר על חיית מחמד שנמצאת בקרבת בני המשפחה, יש להקפיד עוד יותר על בריאותה. התוכי שאנו מגדלים הוא חלק אינטגרלי מהמשפחה, ואנו מעוניינים לוודא שהוא מקבל טיפול נכון ושהוא בריא ולא סובל.
לרוב לא נוכל לקחת את התוכי שלנו לוטרינר רגיל מכיוון שלא כל הוטרינרים מתמחיר בלתת טיפול רפאוי בולם לתוכים. לכן, אנחנו נצטרך ללכת במיוחד לוטרינר לתוכים, או וטרינר שמתמחה בחיות אקזוטיות.
תוכים הן ציפורים, והן חיות נטרפות, ולכן הם פיתחו מנגונוני הישרדות מפותחים. אחד מהם הוא היכולת שלהם להחביא את עצם היותם חולים משום שטורפים בטבע כמעט תמיד מטרגטים את החיה הפצועה כמושא הציד שלהם. לכן אם אתם צופים באחת מסימני המחלה שבמאמר זה, דעו לכם שככל הנראה התוכי שלכם כבר חולה זמן מה ופשוט לא הראה סימנים לכך, ויש לקחת אותה במהרה לוטרינר לתוכים.
לכן חשוב להכיר את המחלות האופייניות לתוכים ולזהות את הסימנים העלולים להצביע על הימצאותן. כמו כל חיית מחמד, גם תוכים עלולים לחלות מפעם לפעם, אך בניגוד לחתולים וכלבים שלמחלות שלהם יש יותר מודעות והם מקבלים חיסונים תקופתיים, לתוכים יש מחלות של תוכים ואין חיסונים.
כשקונים תוכי חשוב לוודא שהוא היה בטיפול נאות ושהוא לא חולה, ולכן מומלץ להגיע עם התוכי לווטרינר המומחה בטיפול בבעלי חיים אלה, כדי שיבצע בדיקת דם לאיתור מחלות שונות. ידוע שיש מחלות שעלולות לסכן את התוכי ויש מחלות אחרות שאף עלולות לעבור לבני המשפחה. תוכי בריא וללא מחלות שאינו נמצא ליד ציפורים אחרות סביר להניח שיישאר בריא, אך יש מחלות שעלולות לעבור בין הציפורים ולהיות מאוד מידבקות.
מחלת כלמידיה אצל תוכים
כלמידיה (דררת) נגרמת על ידי החיידק כלמידיה פסיתצ’י, והיא עלולה להיות מידבקת לבני אדם. מחלה זו נחשבת לנפוצה בקרב תוכים ומועברת על ידי שאיפת חיידקים או דרך הפרשות של תוכים נשאים או חולים. ישנם תוכים שנושאים את החיידק גם זמן רב ולא מפתחים סימני מחלה אך יכולים להעביר אותו, לכן חשוב להיות במעקב אצל וטרינר שיוכל לאתר אותו. בבדיקת דם פשוטה ניתן לדעת אם התוכי נושא את החיידק, ואם התשובה חיובית הוא יטופל באנטיביוטיקה במשך 45 יום וחשוב לנקוט במשנה זהירות, בעיקר בקרבת אנשים עם מערכת חיסון חלשה, קשישים וילדים.
איך יודעים שהתוכי חולה בכלמידיה? ישנם מספר תסמינים למחלה, הכוללים חולשה, שלשולים, הפרשות מהעיניים ומהאף, רעידות ואיבוד תיאבון וחשוב לטפל בכך, שכן ללא טיפול התוכי עלול למות. אם אתם מבחינים בתסמינים אלה חשוב להגיע לווטרינר לקבלת טיפול עבורו.
מחלת פוליומה אצל תוכים
פוליומה נגרמת על ידי נגיף ועלולה לפגוע במינים רבים של תוכים, בעיקר בגוזלים. גוזלים הנדבקים במחלה עלולים למות בתוך ארבעים ושמונה שעות בלבד מהופעת הסימפטומים, אך גם אם ישרדו הם ממשיכים להיות נשאים של המחלה ויכולים להדביק תוכים אחרים.
איך יודעים שתוכי חולה בפוליומה? הסימנים להימצאות המחלה כוללים שלשולים, נפיחות בבטן, פליטת מזון, איבוד תיאבון, קשיות בזפק, קשיי נשימה, איבוד משקל, חוסר צמיחת נוצות ודימומים. גוזלים הם שבריריים ועדינים ולכן חשוב לשים לב לתסמינים הללו, כמו גם להימצאות שלהם בקרבת תוכים אחרים.
מחלת מקור ונוצות אצל תוכים
מחלת מקור ונוצות נגרמת מווירוס צירקווירוס, שנחשב מידבק מאוד בקרב תוכים, והיא גורמת לפגיעה במערכת החיסון שלהם ולאחוזי תמותה גבוהים של גוזלים. המחלה נפוצה בעיקר אצל התוכים האסיאתיים, האפריקאים והאוסטרלים וההידבקות נגרמת במגע עם ציפור חולה, בחשיפה להפרשות או לאבק נוצות. לווירוס זה אין כיום טיפול, והתוכים שישרדו את המחלה ימשיכו להיות נשאים ועלולים להדביק אחרים.
מהם סימנים של תוכי חולה במחלת מקור ונוצות? חולשה, צמיחת נוצות חריגה, דיכאון, שלשולים ופגיעה במבנה המקור שגם עלולה לגרום למוות.
מחלת אקרית הקנמידוקופטס אצל תוכים
אקרית הקנמידוקופטס הוא טפיל הפוגע בעורם ובמקורם של ציפורים ובכללם תוכים. הטפיל נמצא מתחת לעור וגורם לגרד ולבעיות עור באזור המקור, העפעפיים והרגליים, העלולות להיות מסוכנות לתוכים. הטפיל יכול לעבור בין בעלי כנף המצויים יחד ואף לעבור לגוזלים מהוריהם. ניתן לטפל במחלה על ידי חומרים הניתנים בנוזל לעור או בבליעה, ולעיתים יש להוסיף גם טיפול באנטיביוטיקה.
מהם הסימנים לתוכי חולה באקרית הקנמידוקופטס? התעבות העור מסביב לעפעפיים, למקור ולרגליים, קשקשת ואף עיוותים של המקור והרגליים. במקרה של סימנים אלה חשוב לפנות לווטרינר בדחיפות.
אלו הן המחלות הנפוצות בקרב תוכים. כאשר מדובר במחלות עור בדרך כלל נוכל להבחין בסימני מחלה אצל התוכי שלנו בצורת בעיות עור, גירויים, וכדומה. כאשר מדובר במחלות פנימיות בדרך כלל הסימנים יהיו דומים כפי שתיארנו בסוגי המחלות השונים מעלה. כאשר התוכי מראה סימני מחלה, אין מה להתמהמה, ויש לקחת אותו מהר ככל הניתן לוטרינר מומחה לתוכים.